7 tipů, jak vybrat nejlepší masku pro svoji pleť

Kategorie: Péče o pleť

Mojekrasa

Ošetření pleťovou maskou patří mezi intenzivní kosmetické postupy, jejichž účinek je výrazný a okamžitě viditelný. To ale platí jen tehdy, pokud si masku dokážeme správně vybrat a použít. Zeptali jsme se odborníků a sestavili pro vás 7 tipů, jak co nejlépe využít sílu maskovacího rituálu.

Sílu a účinnost pleťových masek využívali lidé už odpradávna. Během staletí si na obličej přikládali směsi z různých bylin, plodin, bahna nebo jílu. Mezi oblíbené rostliny patřil eukalypt, mateřídouška, výtažky z jehličí, za účinné látky byl pokládán med, vejce a později třeba olivový olej.

„I dnes si můžete doma připravit pleťovou masku z vajíček a koňaku po vzoru francouzské císařovny Marie Antonietty, anebo se nechat inspirovat kosmetickými fíglemi rakouské císařovny Sissi, která si na svou alabastrovou pleť nanášela ušlehaný tvaroh s medem. Ani pštrosí vejce, která si spolu s olivovým olejem dávaly na obličej krásky ve starověkém Egyptě, by dnes asi nebyl problém sehnat, jen pochybuji, že by o to současné ženy stály. Nabídka pleťových masek v obchodech je totiž obrovská a moderní účinné látky, které obsahují, dokážou udělat s pletí doslova zázraky,“ říká kosmetička značky Essenté Petra Kvapilová. Zároveň však upozorňuje, že důležité je nejen umět si vybrat tu pravou masku pro svůj typ pleti, ale i se ji naučit správně používat.

1. Domácí masky berte jako příjemný relax

Většina masek připravených doma například z ovoce, zeleniny, medu, jogurtu, vajíček a oleje opravdu dokáže pleti dobře posloužit, osvěžit ji a zjemnit. “Efekt ale bývá krátkodobý a nepříliš výrazný. Je také třeba dát pozor na možné alergenní projevy – ty způsobují nejčastěji například jahody nebo okurky,“ upozorňuje Petra Kvapilová s tím, že chcete-li pro svoji pleť udělat něco zásadnějšího s viditelnými účinky, obstarejte si kvalitní pleťové masky od seriózního výrobce a jednou za měsíc si zajděte na profesionální ošetření pleti do salonu.

2. Nepodceňte nejprve vyčištění pleti

Aby se účinné látky v masce mohly plně projevit, musejí mít možnost proniknout snadno a dobře do pokožky. Proto je tak důležité, aby nanesení masky předcházelo odlíčení a důkladné vyčištění pleti. K tomu se nejlépe hodí mycí emulze nebo micelární voda, tedy přípravky, které obsahují micely. To jsou látky, jež dokonale očistí pokožku a odstraní nečistoty usazené v pórech. Pak už stačí obličej umýt vodou, osušit a následně nanést vhodnou pleťovou masku.

Tip kosmetičky: Účinnost masek se zvýší, pokud je nanesete po sprchování nebo koupeli. Teplá voda a pára totiž otevřou a uvolní póry a usnadní tak vstřebávání účinných látek.

3. Štětec pro precizní nanášení

Většina žen je zvyklá nanášet a roztírat masku po obličeji prsty. “Mnohem preciznější nanášení ale umožní speciální kosmetické štětce, které dokážou vytvořit na pleti stejnoměrnou vrstvu účinných látek a při správném používání jsou i mnohem hygieničtější než prsty. Zkuste si alespoň jeden takový opatřit – nanášení masky bude mnohem snazší a výsledek o mnoho profesionálnější,” doporučuje Denisa Jasinská z kosmetického blogu Inspirace.essen­te.cz

4. Využijte výsledků moderní vědy

Běžně prodávaná a levnější kosmetika obsahuje látky, které působí na povrchu kůže. Pokud však využijete tzv. kosmeceutika, tedy přípravky, které umožňují aktivním látkám pronikat do nitra pokožky a tam působit, budou účinky pleťové masky mnohem lepší. “V pleťových maskách považuji za velmi účinné látky, jako je kyselina hyaluronová, vitamín E, D-panthenol, hydractin, nebo třeba Bodyfensine peptide. Posledně jmenovaný peptid Bodyfensine se úspěšně využívá například v maskách určených pro pleť s projevy akné,“ vysvětluje Petra Kvapilová.

5. Ošetření v salonu je mnohem intenzivnější

Dopřáváte si jednou týdně kvalitní pleťovou masku a máte pocit, že návštěva kosmetického salonu by byla zbytečná? Je skvělé, že se o svoji pleť takhle pravidelně staráte, přesto vám nemůže nahradit ošetření poskytnuté v salonu. Přípravky určené pro profesionální péči mají mnohem „silnější“ složení, jsou intenzivnější a zároveň také účinnější než ty, které se dají běžně koupit. Proto patří jen do rukou profesionálů. Zkušená kosmetička ví, jaké látky budou pro vaši pleť nejvhodnější, a umí s přípravky správně zacházet. Při výběru kosmetického salonu je nejlepší dát na reference a svěřit se pouze do rukou skutečných odborníků.

6. Dodržujte doporučený čas působení

I když se výrobci masek předhánějí, která z masek bude působit rychleji, kosmetičky jsou k účinkům 3 nebo 5minutových masek dost skeptické. „Aby se účinné látky v masce mohly na pokožce skutečně plně projevit, je zapotřebí dopřát jim 10 až 20 minut. Ovšem je nutné upozornit, že v žádném případě neplatí pravidlo, že čím déle necháme masku působit, tím lépe uděláme. Pokud bychom totiž nechali například masku se stahujícími účinky určenou na aknózní pleť působit příliš dlouho, pokožka by se extrémně vysušila, pleť by byla nepříjemné napnutá a kůže by se i mohla stát náchylnější k tvorbě vrásek. Také při profesionálním ošetření v kosmetickém salonu je třeba opatrnosti. Zkušená kosmetička pečlivě ohlídá čas, po který je maska aplikována, a dodrží správný postup,“ radí Petra Kvapilová.

7. Poraďte se s odborníky

Na své první ošetření do kosmetických salonů přicházejí ženy kolem 20 let, ale i mnohem mladší, které často řeší problémy související s věkem a aknózní pletí. Právě jim dokáže vhodně zacílená péče viditelně pomoci. Používají se speciální masky na akné, které bojují proti mikrobiálnímu růstu, redukují tvorbu kožního mazu, stahují póry a rychle zklidňují podrážděnou pokožku. Kosmetička následně poradí další vhodné přípravky pro každodenní péči, jako je třeba účinný booster na akné a zklidňující krém. „Některé ženy v dobré vůli používají jednu masku, o níž jsou přesvědčeny, že je ta správná pro jejich typ pleti. Jenže pokud mají například smíšenou pleť s mastnější T-zónou, je třeba, aby kombinovaly dvě masky a ošetřovaly různá místa odlišně. Při kombinaci je však nutné dbát na vhodné načasování. Právě v tom může ženám zkušená kosmetička poradit,“ uzavírá Petra Kvapilová.

Tajné tipy kosmetičky:

Essenté Hydratační krémová maska s výrazným liftingovým efektem intenzivně a dlouhodobě zvlhčuje pokožku, povzbuzuje buněčnou aktivitu a startuje v pleti ochranné mechanismy. Zároveň funguje jako SOS přípravek na podrážděnou pokožku, je výborná na zklidnění po akutním podráždění nebo po opalování. Díky zvýšené porci vlhkosti je vhodná pro každou pokožku. Masku naneste rovnoměrně v tenké vrstvě na vyčištěnou pleť a nechte působit 10–15 minut. Po uplynutí této doby masku šetrně smyjte. Na závěr ošetření použijte například Essenté Vyrovnávací hydratační krém. Obsahuje aktivní látky hydractin, kyselinu hyaluronovou, omega CHS aktivátor, Pepha-Tight, vitamín E. Koupíte ji na www.essente.cz za 417 Kč.

– BOX –

Essenté je špičková česká kosmetika, která využívá nejnovější vědecké poznatky z oblasti kosmetologie a dermatologie. Přípravky Anti-Ageing Care tady odborníci vyvíjejí tak, aby stimulovaly kožní buňky k vlastní tvorbě kolagenu a elastinu. To přispívá ke správné funkci pokožky, pozitivně ovlivňuje její zdraví a zabraňuje předčasnému stárnutí. Více na www.essente.cz

Zdroj: Inspirace.essen­te.cz

Fotografie

Komentáře