CHŘESTFEST - Protože český chřest je dostupný!

Kategorie: Zdraví a hubnutí

Mojekrasa

Chřest se dnes, po dlouhé době, kdy byl zcela v zapomnění, pomalu opět dostává na výsluní. Bohužel stále ještě převažuje na našem trhu, a tedy i v restauracích, chřest zahraniční provenience. Chřest se tak neprávem stává luxusní pochoutkou.

Cílem festivalu CHŘESTFEST je představit chřest z tuzemských zdrojů, který dosahuje nejvyšší kvality a může se srovnávat se zahraniční produkcí. Pěstitelé chřestu v ČR dnes velkou část své produkce exportují, protože tuzemský trh prostě o chřest nemá zájem. Běžný obyvatel Česka je totiž stále ještě přesvědčen o jeho cenové nedostupnosti. Blýskáním na lepší časy se stávají nabídky chřestu na farmářských trzích.

Méně je někdy více

Otcem myšlenky představit český chřest v tradičních i moderních úpravách je neúnavný propagátor české kuchyně a lokálních surovin – Jaroslav Sapík. Vzhledem k jeho úzké spolupráci s naší společností ALAKARTE jsme právě tuto surovinu zvolili jako téma dalšího gastronomického festivalu. Termín jeho konání – 10.-31. 5. 2011 nebyl vybrán náhodně. Právě v této době vrcholí sklizeň kvalitního chřestu v Čechách a na Moravě a restaurace tak mohou nabídnout menu ve výhodné cenové relaci. Pro festival jsme tentokrát zvolili strategii „méně je někdy více“. Za prvé jsme omezili počet zúčastněných restaurací na minimum – docílili jsme tak toho, že ve festivalových nabídkách jednotlivých podniků se žádné jídlo neopakuje. Zákazník nikdy neochutná to samé dvakrát. Zájemce o celou festivalovou nabídku může za přijatelnou cenu navštívit všechny restaurace.

Podmínkou pro účast na festivalu byla následující kritéria

  1. Tříchodové menu za 250 Kč
  2. Hlavní surovinou je chřest, který se vyskytuje ve všech třech chodech
  3. Chřest musí pocházet z českých nebo moravských zdrojů, tedy od tuzemských pěstitelů a pokud to jde, je u menu uvedeno i jméno pěstitele a oblast původu
  4. K menu musí být k dispozici víno, hodící se k chřestovým pokrmům (tzv. chřestové víno), to ale není zahrnuto v ceně menu

Festivalu se účastní následující restaurace

  • Amade Restaurant, Praha
  • Ambroisie Caffé Restaurant, Praha
  • F- luidum Restaurant, Praha
  • Chagall's Club Restaurant, Praha
  • Ristorante Rialto, Brno
  • U koně, Klokočná

Fotografie

Komentáře