Co naší kůži chutná?

Kategorie: Péče o pleť

Mojekrasa

Brouzdáme po internetu, navštěvujeme parfumérie, vyměňujeme si kosmetické rady s kamarádkami… Přitom pochoutky, které naší pleti lahodí a rozjasní ji, máme možná v chladničce.

Osvědčené kosmetické prostředky samozřejmě nezavrhujeme, dokážou docela spolehlivě čelit škodám, které přibývající léta i další faktory páchají na našem zevnějšku. I když jsou ale produkty sebekvalitnější, účinkují obvykle jen na povrchu. Některé potraviny to dokážou i zevnitř. Tak co pokožce předložíte?

Od zelí k petrželi

Trápí vás pupínky nebo nečistá pleť? Zkuste kyselé zelí, nejlépe porci každý den: má silně pročišťující účinky, zlepšuje prokrvení a odstraňuje tak veškeré nečistoty. A našemu organismus navíc dodá hodně céčka.

Stárnutí pleti dokáže účinně čelit cibule (hlavně syrová v pomazánkách), a to díky éterickým olejům, které nejen spolehlivě chrání buňky, ale také podporují látkovou výměnu. Trošku nás možná bude odrazovat její aróma (dá se odstranit ústní vodou), ale výsledek stojí zato.

Nateklých víček a váčků pod očima, s nimiž se často budíme, nám může zbavit čerstvá petržel. Perfektně totiž odvodňuje, a tak je ideální přidávat ji do salátů, omáček, polévek nebo jí zdobit brambory. Prostě tato zelenina by neměla chybět na žádné zahrádce.

Ananasové vlasy

Pokud toužíte po lesklých vlasech, použijte ananas. Na jídelníčku by se měl objevovat v čerstvém stavu jednou za čtrnáct dní.

Problémy s křehkými, lámavými a zatrženými nehty na rukou i nohou je možné předejít pojídáním jáhel, které jsou vydatným zdrojem kyseliny křemičité. Stačí dvakrát týdně nahradit běžně používané brambory nebo rýži kaší z této zemědělské plodiny.

Menší tukové polštářky na krku nebo na bradě zase vymizí po požití červené řepy a šťávy, do níž se nakládá. Za ztrátu nadbytečného tuku vděčíme její účinné složce betain, obsahující cholin, tedy ves vodě rozpustný analog vitaminu s funkční základní živin; zlepšuje průtok tuku a cholesterolu játry a žlučníkem. Doporučená týdenní dávka je dvě až tři porce řepy v podobě salátu nebo pití šťávy v mezidobí mezi hlavními jídly.

Mléko, ryby a štíhlé tělo

Nebaví vás cvičit nebo to jednoduše nestíháte? Udržet si ploché břicho můžete i tak, když budete pravidelně konzumovat každý den jeden jogurt, sklenici tučného mléka nebo kefíru. Tyto mléčné potraviny dodávají tělu nejen potřebné množství vápníku, ale také je zásobují bakteriemi nutnými pro správné fungování trávicí soustavy. Předcházejí tak nepříjemnému nadýmání a zácpám.

S celulitidou se úspěšně potýkají především tučné mořské ryby, jako je sleď, losos nebo makrela. Díky vysokému obsahu mastných kyselin podporují spalování tuků v buňkách.

Hana Profousová

Komentáře