Jak začít podnikat jako řasařka? Co musíte jako řasová stylistka splňovat?

Kategorie: Pro odborníky

Mojekrasa

Pokud si chcete otevřít kosmetický salon na úpravu a prodlužování řas, poradíme vám jak a kde začít. Není vše tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Potřebné kurzy a živnostenské oprávnění

Na prodlužování řas je třeba si zřídit řemeslnou živnost na kosmetiku, protože řasy vlastní živnost nemají. Můžete složit profesní zkoušku z kosmetiky po ukončení SŠ, SOŠ, VŠ či dodatečnou zkoušku, nebo udělat rekvalifikační kurz z kosmetiky a mít garanta.

Podmínky pro živnostenské oprávnění upravuje Živnostenský zákon č. 455/1991 Sb. Definuje živnosti koncesované a ohlašovací, které jsou řemeslné, vázané či volné. Obsah řemeslných živností je uveden v Nařízení vlády č. 278/2008 Sb. – Nařízení vlády o obsahových náplních jednotlivých živností.

Podmínky pro získání oprávnění – řasová stylistka

• Věk minimálně 18 let

• Způsobilost k právním úkonům

• Bezúhonnost

• Odborná způsobilost

• Daňová bezdlužnost v oblasti podnikání, bezdlužnost vůči správě sociálního zabezpečení a vůči zdravotní pojišťovně

Potřebné doklady

• Průkaz totožnosti

• Výpis z rejstříku trestů (úřad si jej může vyžádat i sám)

• Potvrzení, že nejsou evidovány daňové nedoplatky z podnikání, na platbě pojistného sociálního zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti

• Doklad o zaplacení správního poplatku 1 000 Kč za vydání živnostenského listu a v případě ohlašování další živnosti 500 Kč, při podání přes kontaktní místo platíte ještě dalších 50 Kč

Kde získat živnostenské oprávnění pro výkon činnosti prodlužování řas (řasová stylistka)

O živnostenské oprávnění lze požádat živnostenský úřad i Centrální registrační místo – CRM či Jednotné kontaktní místo – JKM, kde vyřídíte i ohlášení pro sociální a zdravotní pojišťovnu a FÚ. Využít lze i Czech POINT nebo žádat elektronicky přes informační systém Registru živnostenského podnikání. Jednotný registrační formulář stáhnete na webu Ministerstva průmyslu a obchodu.

Kurz prodlužování řas

Doporučujeme zvlášť podstoupit kurz na prodlužování řas, kde si osvojíte základní metodu prodlužování, práci s tekutinami, lepení i odstranění řas. Na kurzu získáte certifikát a praktický manuál.

Pokud hledáte prostor na salon, upřednostněte ten, co již sloužil podobným či stejným účelům, jako je kadeřnictví, nehtová modeláž či kosmetika, který již bude uzpůsoben a úřady je schválí bez nutné změny užívání.

Potřebné úřady pro zřízení kosmetického salonu

Při zřizování salonu musíte písemně požádat o změnu užívání stávajících prostor na Krajské hygienické stanici – KHS s projektovou dokumentací s popisem vybavení salonu, řešení osvětlení, větrání, vytápění, dodávky elektřiny, kanalizace, vody, úpravy podlah, WC, umyvadla a dřezu. Je třeba požádat o vyjádření stavební úřad, hasiče i dodavatele energie a studio zkolaudovat. Na KHS doložíte provozní řád s informacemi o úklidu, hygieně zaměstnanců i sterilizaci nástrojů. Je také třeba uzavřít smlouvu na likvidaci infekčního a nebezpečného odpadu.

Pokud si netroufáte otevřít salon sami, můžete se v některém z kosmetických salonů zaměstnat nebo využít pronájem místa v salonu, kde se dá pronajmout místnost nebo třeba kosmetické lehátko. Využít k tomu můžete aktuální inzerci nebo sami přidat inzerát ZDARMA na webu či FB ve skupinách Inzerce pro salony krásy či Profesionálové Salony-krásy.cz.

Foto: Hayley Kim Design | Unsplash

Komentáře