Kadeřníkem roku 2023 se stal Jan Balcařík

Kategorie: Kadeřník roku

Mojekrasa

Letošní vítěz soutěže CZECH & SLOVAK HAIRDRESSING AWARDS byl představen tuto sobotu na slavnostním Galavečeru ve Foru Karlín. Vítězem se stal Jan Balcařík, který získal titul Kadeřník roku 2023.

Pražské Forum Karlín bylo v sobotu 11. listopadu 2023 dějištěm slavnostního vyhlášení výsledků kadeřnické soutěže Czech & Slovak Hairdressing Awards. Již po sedmnácté odborná porota rozhodla o vítězi titulu Kadeřník roku a pomyslného kadeřnického Oscara slavnostně předala Janu Balcaříkovi.

Z nominovaných kadeřníků vybrala nezávislá mezinárodní porota složená z jedenácti odborníků vítěze jednotlivých kategorií. V odborné porotě zasedly kadeřnické hvězdy nejen z České republiky, ale i z Nizozemska, Velké Británie a Rakouska. V porotě nechyběli ani zástupci světa módy. Celkem bylo nejlepším kadeřníkům v jednotlivých kategoriích uděleno třináct cen a cena hlavní Kadeřník roku. Tu vybrala porota z dvaceti pěti finalistů, kteří byli nominováni ve čtyřech kategoriích Dámského komerčního účesu a Pánského komerčního účesu. O Ceně tisku ČR a SK rozhodla desetičlenná novinářská porota složená ze zástupců lifestylových a odborných českých a slovenských titulů. O dvou Cenách veřejnosti pro Českou a Slovenskou republiku rozhodli lidé ve veřejném on-line hlasování.

Kadeřníkem roku 2023 se stal Jan Balcařík ze Salonu NICHE, který se svojí skvělou pánskou kolekcí zvítězil i v kategorii Pánský komerční účes. V této kategorii stále narůstá počet zaregistrovaných soutěžících a konkurence je ročník od ročníků větší a kvalitnější. Jan zahájil svoji kadeřnickou dráhu již ve velmi mladém věku a v minulosti si již titul Kadeřníka roku vychutnal v roce 2013.

„Před 10 lety jsem cenu Kadeřník roku vyhrál za Bomton pod vedením Karla Kadlece a dneska sám za sebe. Rád bych poděkoval Janě Šafářové a Salonu RED, že jsem se také díky ní dostal tam, kde jsem teď. Zdravím i mojí pravou ruku Markétu Čistou, která dnes bohužel musela zůstat doma. Děkuji všem kamarádům, protože oni jsou mi obrovskou inspirací. Nemohu zapomenout ani na moji mamku, které moc děkuji, že mi dovolila vybrat spoření, díky kterému jsem mohl jít do Prahy a stát se kadeřníkem. A teď dokonce Kadeřníkem roku! Díky tatínkovi a mojí lásce Radce, která mi byla neskutečnou podporou. Jsem opravdu dojatý,“ řekl ve svém projevu při přebírání ceny Kadeřník roku 2023.

Objevem roku se stala mladá kadeřnice Sofie Adámková ze salonu Bomton. Dvě ceny putovaly i do plzeňského Hair Salonu R.T. Jednu z nich získala Romana Topinková v kategorii Avantgarda. Její kolegyně Lucie Maříková získala cenu v kategorii Dámský komerční účes Čechy. V kategorii Kolorista roku zazářil svou barevnou kolekcí Jan Hlaváček ze salonu Harthusiasts. Cenu za Dámský komerční účes Praha si odnáší Jan Rigó ze salonu TONI & GUY. Cenu za Dámský komerční účes Morava získala Marcela Blechová z třebíčského Salon TOP. Na Slovensko do Nových Zámků putuje cena v kategorii Dámský komerční účes Slovensko Lence Szántóové ze SALÓNu KRÁSY CENTRUM ROSE. Cenu tisku pro Českou republiku si odnesl za svou dámskou kolekci Daniel Pašek ze salonu The Trim a Cenu Tisku Slovenko také s dámskou komercí si na Slovensko odveze Miroslava Kulová ze VLASOVÉ ŠTÚDIO MARILYN. Uděleny byly také dvě Ceny veřejnosti, kterou pro Českou republiku získal Radek Dundáček z pražského salonu Bomton a pro Slovensko získal cenu Richard Čonka z Hair Salon Riccardo, Lučenec. Cenu Tým roku si zaslouženě odnáší studio Bomton z Prahy za nejvíce oceněných a nominovaných kadeřníků v soutěži.

I tentokrát se do soutěže zapojilo mnoho skvělých kadeřníků, za které mluví vynikající výsledky jejich práce a inspirativní nápady. Martina Slámová, PPS Manažerka Schwarzkopf Professional a zároveň organizátorka soutěže celý ročník shrnuje: „Po čtyřech letech mohl opět Schwarzkopf Professional přinést pro české a slovenské kadeřníky celosvětově uznávanou nezávislou a prestižní soutěž CZECH & SLOVAK HAIRDRESSING AWARDS. Těšili jsme se na soutěžní kolekce a věřili, že v době covidu kadeřníci neztratili chuť soutěžit. Dočkali jsme se velkého počtu velmi kvalitních prací jak od známých jmen, již několikrát v soutěži oceněných, tak jsme se také potěšili přílivem nových kadeřníků, kteří se chtějí ucházet o posty nejvyšší či jen prostě soutěžit. Velmi výraznými a početně hojně obsazenými kategoriemi byly v 17. ročníku soutěže kategorie Objev roku a Pánský komerční účes. Úžasnými propracovanými kolekcemi se samozřejmě mohly pochlubit všechny soutěžní kategorie a porota odborná i novinářská měla velmi těžkou práci při rozhodování. Dovolím si pochválit také porotu, která přistupuje k soutěži velmi zodpovědně a s obrovským respektem. Uvědomuje si, že kadeřníci do těchto kolekcí vkládají kus sebe a že také porota svým hodnocením může změnit osud některých soutěžících. Její rozhodování nebylo jednoduché a některé výsledky byly bodově velmi těsné. Všichni kadeřníci, kteří se soutěže účastní, si zaslouží velký dík, obdiv a pochvalu. Je velmi pozitivní, že můžeme naprosto jednoznačně srovnat kadeřnické umění českých a slovenských kadeřníků s kolekcemi, které zaznamenáváme v soutěži v zahraničí. Kadeřnické řemeslo si získalo právem vážnost a respekt. Schwarzkopf Professional je hrdým partnerem kadeřníků, které bude vždy podporovat a držet jim palce.“

Slavnostní večer se nesl v úžasné atmosféře, o kterou se postarala moderátorská dvojice Jitka Čvančarová a Roman Tomeš. Celý doprovodný program předávání cen byl laděn tematicky a muzikálově se skvělými pěveckými výkony moderátorů v produkci Petra Čadka. Vystoupení doprovázela velká taneční show s maximální projekcí, což přineslo celému večeru momenty pozitivního náboje a přítomní mohli být vtaženi do nabité atmosféry. Na Galavečeru si připravil úžasnou kadeřnickou show „Art in Abundance“ Nick Irwin, globální ambasador Schwarzkopf Professional, kterou přivezl přímo z London fashion weeku s outfity mladého návrháře Adama Frosta, a ve spolupráci skvělého make-up artisty Petra Simona Fridricha. Byla to velká inspirativní podívaná, která nezavítá do ČR každý den. Na show se podíleli ambasadoři a technologický tým Schwarzkopf Professional.

Celý slavnostní Galavečer byl oslavou kadeřnického umění, krásy a kreativity prezentované těmi nejlepšími kadeřníky z České a Slovenské republiky. Tuto mimořádnou kadeřnickou událost si nenechaly ujít ani veřejně známé osobnosti – modelka Katka Sokolová, Fashion designer Boris Hanečka, herečka Sára Sandeva a Sára Rychlíková, make-up artista Petr Simon Fridrich, Elite Model Look guru Saša Jány, Lenka Kermes, Fashiooon, Petra Růžičková, Nia.

Kolébkou soutěže Hairdressing Awards je Velká Británie a její historie sahá až do roku 1984. Nyní se soutěž koná v řadě dalších zemí a všechny se řídí stejnými soutěžními pravidly. Soutěž je založena na anonymním hodnocení zaslaných fotografií. Soutěž Czech & Slovak Hairdressing Awards se koná v současné době každé dva roky a vždy vynese na výsluní toho nejlepšího kadeřníka nebo kadeřnici. „Česká a Slovenská republika si vysloužila kvůli covidu pauzu čtyři roky, kdy se Kadeřník roku nekonal, nicméně jsme zpět. Čeští a slovenští kadeřníci patří svými kadeřnickými pracemi zaslanými do soutěže ke špičce a obstojí i ve srovnání s ostatními soutěžemi Hairdressing Awards, pořádanými Schwarzkopf Professional na celém světě. Naši kadeřníci jsou trendoví a také trendy vytvářejí,“ upozorňuje na výjimečnost soutěže Czech & Slovak Hairdressing Awards Martina Slámová ze Schwarzkopf Professional, divize profesionální vlasové kosmetiky společnosti Henkel, která je sponzorem a organizátorem soutěže. Schwarzkopf Professional je partnerem kadeřníků 124 let.

CZECH & SLOVAK HAIRDRESSING AWARDS 2023

• OBJEV ROKU – SOFIE ADÁMKOVÁ BOMTON, PRAHA

• DÁMSKÝ KOMERČNÍ ÚČES PRAHA – JAN RIGÓ, TONI & GUY (PRAHA)

• DÁMSKÝ KOMERČNÍ ÚČES ČECHY – LUCIE MAŘÍKOVÁ, HAIR SALON R.T. (PLZEŇ)

• DÁMSKÝ KOMERČNÍ ÚČES MORAVA – MARCELA BLECHOVÁ, SALON TOP (TŘEBÍČ)

• DÁMSKÝ KOMERČNÍ ÚČES SLOVENSKO – LENKA SZÁNTÓOVÁ, SALÓN KRÁSY CENTRUM ROSE (NOVÉ ZÁMKY)

• PÁNSKÝ KOMERČNÍ ÚČES – JAN BALCAŘÍK, NICHE (PRAHA)

• AVANTGARDA – ROMANA TOPINKOVÁ, HAIR SALON R.T. (PLZEŇ)

• KOLORISTA ROKU – JAN HLAVÁČEK, HAIRTHUSIASTS (PRAHA)

• CENA TISKU ČR – DANIEL PAŠEK, THE TRIM (PRAHA)

• CENA TISKU SR – MIROSLAVA KULOVÁ, VLASOVÉ ŠTÚDIO MARILYN (SPIŠSKÁ NOVÁ VES)

• CENA VEŘEJNOSTI ČR – RADEK DUNDÁČEK, BOMTON (PRAHA)

• CENA VEŘEJNOSTI SR – RICHAR ČONKA, HAIR SALON RICCARDO (LUČENEC)

• TÝM ROKU – BOMTON

KADEŘNÍK ROKU – Jan BALCAŘÍK, NICHE, Praha

Další informace najdete na:

  • vasenprovlasy­.cz/kadernik-roku
  • schwarzkopf-professional.cz
  • schwarzkopf-professional.sk
  • @schwarzkopfpro­.czsk

Foto kredit: HDA2023

Fotografie

Komentáře