Myofasciální masáž: uvolněte napětí a obnovte rovnováhu ve vašem těle

Kategorie: Péče o pleť

Mojekrasa

Myofasciální masáž je účinnou metodou pro uvolnění napětí v pojivové tkáni, zmírnění bolesti a zlepšení pohyblivosti. Je vhodná pro širokou škálu lidí s různými zdravotními problémy, ale je důležité dbát na kontraindikace a konzultovat své zdravotní problémy s odborníkem. Pokud hledáte způsob, jak se zbavit chronických bolestí a napětí, myofasciální masáž může být tím pravým řešením.

Slovo „myofasciální masáž“ se skládá ze dvou hlavních částí, které pocházejí z latinských a řeckých kořenů, popisujících různé aspekty techniky:

  • Myo-: Toto předpona pochází z řeckého slova „mys“, což znamená „sval“. Používá se v lékařské terminologii k označení všeho, co souvisí se svaly.
  • Fasciální: Toto slovo je odvozeno z latinského „fascia“, což znamená „pás“ nebo „pruh“. V anatomii se tento termín používá k popisu pojivové tkáně, která obklopuje svaly, cévy a nervy, vytvářející souvislou strukturu v celém těle.

Význam slova myofasciální

Kombinace těchto dvou částí v termínu „myofasciální“ odkazuje na svaly (myo-) a fascie, tedy pojivovou tkáň, která je obklopuje. Myofasciální masáž se tedy zaměřuje na manipulaci a ošetření jak svalů, tak i fascií, aby se uvolnilo napětí, zlepšila pohyblivost a zmírnila bolest.

Historie a vývoj myofasciálních technik

Myofasciální techniky byly vyvinuty a popularizovány především v 20. století, ačkoliv koncepty manipulace s fascí byly známy již dříve. Technika byla výrazně ovlivněna prací několika průkopníků v oblasti manuální terapie a osteopatie.

Například Dr. Andrew Taylor Still, zakladatel osteopatie, a Dr. Ida Rolf, zakladatelka Rolfingu (strukturované formy myofasciální práce), hráli významné role v rozvoji pochopení fascie a jejího vlivu na zdraví a pohyblivost těla. Tito průkopníci zdůrazňovali důležitost práce s pojivovou tkání, aby se dosáhlo celkového zlepšení tělesných funkcí a odstranění bolesti.

Současné Použití V dnešní době se myofasciální masáž stala běžnou terapeutickou technikou používanou fyzioterapeuty, maséry a jinými zdravotnickými profesionály po celém světě. Je uznávána jako efektivní metoda pro léčbu různých svalových a kloubních problémů a pro zlepšení celkového fyzického zdraví.

Tento vývoj a integrace do moderní terapeutické praxe odráží rostoucí uznání důležitosti fascie v celkovém zdraví těla, což je základním principem myofasciální masáže.

Myofasciální masáž: klíč k uvolnění a regeneraci

Myofasciální masáž je terapeutická technika zaměřená na uvolnění napětí a bolestí v pojivové tkáni, známé jako fascie. Fascie je tenká vrstva pojivové tkáně, která obaluje svaly, kosti, nervy a další struktury v těle. Když je fascie napjatá nebo poškozená, může způsobovat bolest, omezenou pohyblivost a další nepříjemné příznaky.

Myofasciální masáž se snaží tyto problémy řešit pomocí speciálních technik, které uvolňují napětí a obnovují správnou funkci fascie.

Jak probíhá myofasciální masáž?

Myofasciální masáž začíná konzultací, během které terapeut posoudí vaše zdravotní problémy a stanoví vhodný plán léčby. Samotná masáž probíhá na masážním stole, kde terapeut používá jemné, ale hluboké tlaky a natahování na specifických oblastech těla. Techniky zahrnují pomalé tahy a tlak prstů, dlaní nebo loktů, které jsou zaměřeny na uvolnění napětí v fascích.

Terapeut může také využívat různé pozice a pohyby, aby maximalizoval účinnost masáže. Celý proces je obvykle neinvazivní a neměl by být bolestivý, i když může být mírně nepříjemný, pokud jsou fascie velmi napjaté nebo ztuhlé.

Komu je Myofasciální Masáž Určena?

Myofasciální masáž je vhodná pro širokou škálu lidí, včetně těch, kteří trpí:

  • Chronickou bolestí (např. bolesti zad, krku, ramen)
  • Svalovými napětím a křečemi
  • Jizvami a srůsty po operacích
  • Omezenou pohyblivostí a ztuhlostí kloubů
  • Fibromyalgií
  • Bolestmi hlavy a migrénami

Masáž je také vhodná pro sportovce a osoby, které jsou vystaveny vysoké fyzické zátěži, jako prevence zranění a zlepšení výkonu.

Kontraindikace Myofasciální Masáže

I když je myofasciální masáž obecně bezpečná, existují určité kontraindikace, kdy by se měla masáž vyhnout nebo provádět s opatrností:

  • Akutní záněty nebo infekce
  • Otevřené rány nebo kožní problémy v oblasti masáže
  • Těžká osteoporóza
  • Trombóza nebo závažné problémy s krevní srážlivostí
  • Nedávné zlomeniny nebo poranění kostí
  • Některé autoimunitní onemocnění

Vždy je důležité konzultovat s lékařem nebo kvalifikovaným terapeutem před zahájením myofasciální masáže, pokud máte jakékoliv zdravotní problémy.

Cena myofasciální masáže

Cena myofasciální masáže se může lišit v závislosti na lokalitě a zkušenostech terapeuta. Obecně se ceny pohybují mezi 600 a 1500 Kč za hodinu masáže. Některé salony a kliniky nabízejí zvýhodněné balíčky nebo permanentky, které mohou snížit celkové náklady na ošetření.

Komentáře