První pomoc pro mastné, suché a řídké vlasy

Kategorie: Účesy a vlasy

Mojekrasa

Kvalita vlasů je zčásti dána geneticky, ovlivňuje ji ale samozřejmě i styl našeho života a péče, kterou vlasům dopřáváme. Nejčastějšími problémy, s kterými se potýkáme, jsou mastící se vlasy, vlasy suché nebo řídké. Péči o problematické vlasy bychom vždy měli konzultovat s odborníky, Soňa Kozelková ze sítě kaděřnických salonů KLIER a Martina Fialová ze salonu Color Lounge by KLIER, přináší několik tipů, jak s jednotlivými druhy vlasů pracovat a jakou péči si zaslouží.

1) Když se vlasy příliš mastí

Problém s mastnými vlasy má podle odhadů každý čtvrtý člověk, příčiny mohou být velmi rozdílné. Za problémy s mastnými vlasy mohou být zodpovědné hormonální změny, stres, špatná strava, nevhodná vlasová kosmetika nebo časté mytí vlasů. Maštění vlasů mají na svědomí mazové žlázy, které jsou na pokožce hlavy. Jejich přílišná aktivita může být vyvolána i tím, že je vlasová pokožka vysušená. Při mytí bychom neměli vlasovou pokožku drhnout. Kadeřnice doporučují jemné mytí a oplachování vlasů vlažnou vodou, pokud je nutné vlasy vyfénovat, pak studeným vzduchem.

Klíčová je volba vhodných přípravků, kterými o vlasy pečujeme, měly by být bez parabenů, sulfátů a pěnidel. Kondicionéry by měly být aplikovány pouze do konečků vlasů. Dobrým pomocníkem v případě nouze mohou být také suché šampony a vlasové pudry.

2) Když vlasům chybí lesk a vitalita

Suché vlasy jsou způsobené přesně opačným problémem, kterým je chybějící tukový film a nedostatečná hydratace. Úbytek vlhkosti vlasů je zapříčiněn drobnými trhlninami, které jsou na povrchu suchých vlasů, vlasy jsou křehké a náchylné k lámání, chybí jim lesk a elasticita. Příčinou může být špatná strava, chemické poškození vlasů, např. nešetrným odbarvováním, přílišné vystavování vlasů slunci, stres a nedostatek odpočinku.

Skvělým pomocníkem pro suché vlasy je panthenol, který vlasy nejen regeneruje, ale i hydratuje. Suchým vlasům prospějí také vlasové oleje, masky a produkty bez obsahu alkoholu. Po každém mytí vlasů je nutné nanést i kondicionér a pravidelně také vlasovou masku. Před tepelnou úpravou vlasů bychom neměli zapomínat na termoochranu. Jídelníček by měl být bohatý ne železo, vitamíny a zinek.

3) Když je vlasů málo

Než zahájíme boj s řídnutím vlasů, zamysleme se nejdříve nad svým zdravotním stavem, řídnutí vlasů může být způsobeno hormonální či jinou léčbou, těhotenstvím, nevhodnými jednostrannými dietami, nemocí… Pokud je to tak, je dobré, dát si nejprve do pořádku zdravotní stav. Dále se zaměřme na příčinu, protože můžeme vlasy namáhat i nevhodně mechanicky, například při velmi pevném svazování a utahování při vyčesávání culíku či drdolu nebo při zahušťování vlasů. Vlas se sice opticky nastaví tím, že je na něj navázáno deset dalších vlasů, váha těchto vlasů pak poškozuje vlasy vlastní a vytahuje je z vlasového váčku.

Dále je potřeba vyloučit chemické narušení vlasů, často vídáme klientky, které mají pocit řídnutí vlasů, ale je to způsobené nadměrným melírováním, zesvětlováním, kdy se vlasy při nesprávné péči poškodí. Pokud si tedy neškodíme žádnou z uvedených možností, můžeme se pustit do boje s řídnoucí kšticí. V kadeřnickém salonu by nás měli zajímat především produkty, které obsahují Stemoxydin, což je podle nejmodernějších studií doslova životabudič aktivity vlasového kořínku, má vliv na štěpení zárodečných buněk, které tvoří vlas. Další významně propěšné složky jsou tzv. glykany, což jsou molekuly odpovědné za průměr (tloušťku) vlasu. Dále jsou prospěšné vitamíny skupiny B.

Z produktů, které obsahují tyto aktivizační složky, jsou nejsilnější ty, které jsou ve formě nevyplachovacích tonik, aplikujeme je na pokožku temene hlavy. Ty aktivujeme pomocí masáže vlasové pokožky, která zvýší prokrvení a tím i z krevního řečiště působí výživa na vlasovou cibulku. Tato tonika používáme 1× denně po dobu minimálně 3 měsíců. Toniku je nadmíru vhodné pomoci i vhodným očištěním vlasové pokožky pomocí šamponu přímo k tomu určenému. Ten pomáhá aby se výživa z tonika dostala do hloubky, kde dokáže působit. Dalším tipem jsou speciální kondicionéry a masky ze stejné řady. Tyto produkty je vhodné neaplikovat na pokožku hlavy, ale do délek vlasů a mohutně je vyplachovat.

Ze zkušenosti vím, že klientky s jemnými vlasy nerady používají kondicionér, což je velká chyba. Jemné a křehké vlasy pak mají tendenci lámat se a ještě více křehnout. Produkty v péči o křehké vlasy by měly obsahovat aminexil, který dokáže prodloužit životnost každého vlasu. Je to nejvýznamnější složka, dále jsou účinné přírodní cukry, např. Rhamnose, který chrání i pokožku proti tuhnutí. Vyhýbáme se především přípravkům s obsahem syntetického silikonu, produktům obsahujícím silné oleje, které mohou zatěžovat a příliš hydratačním přípravkům.

Komentáře