Mezoterapie - co to je a proč je tak oblíbená?

Kategorie: Péče o pleť

Mojekrasa

Mezoterapie je minimálně invazivní kosmetická procedura, která spočívá v aplikaci malých dávek léků nebo jiných účinných látek přímo do mezodermu, střední vrstvy kůže. Tato procedura se běžně používá pro různé kosmetické účely, včetně hubnutí, redukce celulitidy, omlazení pokožky a obnovy vlasů. Ale pozor, jako u každého lékařského zákroku existuje riziko nežádoucích účinků. Jak se jim vyhnout?

Pojem mezoterapie poprvé představil v roce 1952 francouzský lékař Michel Pistor. V průběhu let se technika zdokonalovala a škála používaných látek se rozšířila o vitamíny, minerály, enzymy, hormony a další účinné látky.

Cílem mezoterapie je dopravit tyto účinné látky přímo do cílové oblasti, kde mohou mít maximální terapeutický účinek. Toho je dosaženo použitím velmi jemných jehel k provádění několika drobných injekcí do mezodermu. Injekce se obvykle provádějí v sérii ošetření, obvykle jednou týdně, aby se postupně vytvořila koncentrace účinných látek v cílové oblasti.

Výhody mezoterapie

Jednou z hlavních výhod mezoterapie je její minimálně invazivní charakter, což z ní dělá dobrou alternativu pro lidi, kteří nechtějí podstupovat rozsáhlejší kosmetické procedury, jako je liposukce nebo operace. Procedura je také relativně bezbolestná a má minimální prostoje, přičemž většina lidí se může ihned po ošetření vrátit ke svým běžným aktivitám.

Účinnost mezoterapie pro kosmetické účely se liší v závislosti na jedinci a konkrétním léčeném stavu. Studie například prokázaly, že mezoterapie může být účinná při snižování výskytu celulitidy a zlepšování textury a tonusu pokožky. Jeho účinnost při hubnutí však byla předmětem mnoha diskusí, některé studie naznačují, že může pomoci při podpoře hubnutí, zatímco jiné nezjistily žádné významné účinky.

Nežádoucí účinky mezoterapie

Navzdory své oblibě není mezoterapie bez rizik. Jako u každého lékařského zákroku existuje riziko nežádoucích účinků, včetně bolesti, otoku a zarudnutí v místě vpichu, a také riziko infekce nebo alergické reakce na použité látky. Je důležité vybrat si kvalifikovaného a zkušeného lékaře k provedení procedury a pečlivě zvážit rizika a přínosy, než se rozhodnete, zda je mezoterapie pro vás vhodná.

Závěrem lze říci, že mezoterapie je minimálně invazivní kosmetická procedura, která si získala oblibu pro svůj potenciál léčit řadu kosmetických stavů. I když může být pro některé lidi efektivní, postup není bez rizik a je důležité pečlivě zvážit rizika a přínosy, než se rozhodnete, zda mezoterapii podstoupit.

Mohlo by vás zajímat

Komentáře