Na slovíčko s Milenou Bildovou

Kategorie: Na slovíčko

Mojekrasa

Pracuje jako osobní poradce již 15 let. Zabývá se především řešením problémů osobnosti, rozvojem schopností a mezilidskými vztahy. Prozradí mimo jiné i to, jak si udržet životní rovnováhu a pohodu.

Dobrý den, zabýváte se zvyšováním lidských schopností, co Vás vedlo k této profesi?

Někdy ve 20 letech mě zničehonic napadlo, že to, že někdo je geniální a někdo naopak „idiot“ musí mít nějakou příčinu a že by to tak nemuselo být… Ale byl to jen takový první otazník v této oblasti a uplynul nějaký čas, než jsem se ke své profesi dostala a rozhodně už nešlo jen o tuto otázku. Hlavní rozhodnutí padlo poté, kdy jsem sama na sobě zakusila, že můj vlastní potenciál je podstatně větší než jsem si myslela a že když se odstraní nějaké bariéry, život dostává jiný rozměr.

Studovala jste v Rakousku i Švýcarsku, je tam pohled na tuto profesi jiný než u nás?

Ne zásadně. Všude jsou lidé, kteří mají touhu na sobě pracovat a něco změnit a lidé, kteří si myslí, že se nedá nic dělat. Jen ve Švýcarsku je ta touha na sobě pracovat trochu nižší, protože je tam vysoká životní úroveň, tudíž méně problémů v každodenním životě a lidé jsou tudíž se svým životem spokojenější.

Celou svou práci stavíte na poznatcích L. Ron Hubbarda, zakladatele scientologické církve, jste tedy jejím stoupencem?

Nenazvala bych se stoupencem. V technologii L. Ron Hubbarda jsem našla něco, co opravdu funguje a pomáhá. Je to zkušenost, ne víra. Ostatně Scientologie není o víře, ale o znalostech a technologii. Když je použijete správně, funguje to.

L. Ron Hubard je velmi prodávaným autorem, co pro Vás osobně jeho názory znamenají?

Po více než 15 letech studia a použvání technologie L. Ron Hubbarda mohu říci, že popsal život a objevil tajemství lidské mysli a ducha a hlavně dal lidem nástroje jak se zotavit z prožitých traumat, zbavit se psychosomatických nemocí, nejrůznějších bloků a bariér a žít šťastnější život. Jeho názory ctím. Není to o slepé víře. I pro mě byly informace, kterým jsem nevěřila, dokud jsem je sama nepozorovala v životě nebo nepřožila.

Kdo se na Vás nejčastěji obrací, lidé, kteří mají osobní problém nebo třeba manažer, který potřebuje jistější vystupování?

Nejčastější jsou problémy ve vztazích a to pracovních i osobních.

Na svých internetových stránkách nabízíte zdarma test osobnosti, je poměrně dlouhý, má 200 otázek využívají ho Vaši klienti?

Ano.

Poradna a ukázkový auditing je také zdarma, bývají začátkem spolupráce s klientem?

Někdy ano, ale ne vždy. Někdy se člověk jen na něco zeptá, ujasní si své hledisko a názor a nic víc neočekává a nepotřebuje. Někdy lidé jen očekávají, že jim řeknu jak něco dopadne, ale vědma nejsem.

Dnešní doba není lehká, s jakými problémy se na Vás klienti obracejí nejčastěji?

Nejčastější jsou problémy ve vztazích, rozchody, rozvody, problémy s partnerem. Dalším problémem je stres, únava, přetíženost.

Je těžší pomoci dítěti nebo dospělému člověku?

Popravdě řečeno, dospělému. Dítě nemá obvykle moc předsudků a špatných zkušeností. Dospělí lidé jsou zpravidla opatrnější a nedůvěřivější.

Metoda auditing vrací člověka do jeho minulosti, nemůže člověku uškodit vzpomene-li si na to, co z určitých důvodů zapomněl?

Nemůže. Bohužel nás nejvíc ovlivňuje právě to, co si „nepamatujeme“. Tohle by si ale zasluhovalo delší vysvětlení.

Dá se říci, že pomáháte najít klientovi jeho šťastné já, životní rovnováhu, k tomu patří pozitivní myšlení, pozitivní pohled na svět, učíte klienta pozitivnímu myšlení?

V podstatě ano, protože je to důležitá součást života. Ale je tady drobné ale… Je hezké se pozitivnímu myšlení učit. Každý, kdo to zkusil, ví, že to někdy není lehké. Auditing pomáhá člověku zvýšit jeho chronickou emoci přirozeně, takže nemusí o svůj dobrý pocit ze života tolik usilovat, ale prostě ho má. A k dobrému pocitu se přirozeně pojí konstruktivní, tvořivé a pozitivní myšlenky.

Jak si Vy sama udržujete životní rovnováhu a pohodu?

Jednak tím, že na sobě pořád pracuji. Ani můj život není o tom, že v něm nikdy nezaprší a neobjeví se mráček nebo pořádný mrak. Běžně se snažím udržovat rovnováhu ve všech oblastech svého života a nezanedbávat je. Když se něco nedaří, často pomůže pořádná procházka a po ní je řešení před očima. Dělám věci, které mi dělají radost. Když se nedějí velké „zázraky“, raduji se z malých, každodenních „zázraků“, jako je i uklizený byt, milá návštěva, dobrá večeře, západ slunce, atd. Upřímně, když se mi chce plakat, tak si to dovolím. A potom jdu a situaci vyřeším. Hodně pomáhá neodkládat problémy. Přestala jsem očekávat, že mou pohodu vytvoří někdo jiný. Začala jsem jí tvořit sama a kupodivu od té doby dostávám mnohem víc pohody a radosti z okolí.

Komentáře