Dermatologie v Praze - efektivní způsoby léčby akné a růžovky

Kategorie: Péče o pleť

Mojekrasa

Dermatologie v Praze má široké pole působnosti. Ve specializovaných soukromých centrech se lékaři zabývají zejména problémy s kůží a vlasy, případně s nežádoucím ochlupením. Velkým problémem nejčastěji mladých dívek a chlapců je akné. To však neznamená, že se akné objevuje jen u pubescentů či u mladých dospělých. I osoby středního věku může akné pěkně potrápit, často má však jiné příčiny než u dospívajících. V pozdějším věku, obvykle okolo třiceti let, se projevují první příznaky podobného kožního onemocnění s názvem rosacea (růžovka).

Dermatologie v Praze využívá nové metody v léčbě akné

Fototerapeutická léčba (léčba světlem)

U lehčích forem onemocnění se využívá léčby světlem. Tento způsob léčby napomáhá ničení bakterií, které způsobují akné. Kombinuje se s lokálními přípravky, které obsahují například zinek a napomáhají hojení. Ke zlepšení dochází již po několika týdnech.

Léčba laserem

Tento způsob léčby akné je bezbolestný, bezpečný a hlavně po „zákroku“ ani nepřichází žádné pálení, ani se netvoří puchýřky či jiné zhoršení stavu pleti. Pro ideální výsledek je vhodné navštěvovat laserové ošetření přibližně jednou až třikrát týdně. Ošetření je velmi rychlé, nezabere vám proto příliš času.

Jizvičky po akné

Nesprávná péče či snaha pupínky nevhodným způsobem vymačkávat často stojí za vznikem jizviček, které se objevují v místech původního výskytu akné. I tyto „vzpomínky“ na kožní onemocnění se však dají odstranit.

Chemický peeling

První změny pleti k lepšímu jsou vidět již po první aplikaci peelingu, který je složen obvykle ze směsi ovocných kyselin (AHA). Je vhodný jak pro pleť s akné, tak pro odstranění jizviček po akné, případně i k odstranění pigmentových skvrn. Pomáhá také stárnoucí a unavené pleti, kterou účinně projasní. Cena chemického peelingu závisí na daném pracovišti a obvykle se pohybuje od 1000 Kč do 3000 Kč. Ideální četnost ošetření je jedenkrát týdně.

Laserové ošetření

Laserem se také dají velice účinně odstranit jizvy po akné. Zákrok je bezpečný, bezbolestný a slibuje skvělé výsledky. Laserů je mnoho typů, které se odvíjejí podle typu problému, který pleť trápí.

Radiofrekvenční ošetření pleti

Radiofrekvenční laser je vhodný také pro tmavší odstíny pleti či pro opálenou pokožku. Odstraňuje nejen jizvy po akné, ale například také vrásky, pigmentové skvrny a strie. Zákrok lze provádět kdykoliv během roku. První dny po aplikaci je však nutné pleť ošetřovat speciálním krémem a chránit před sluncem, pokožka totiž může být začervenalá a mírně oteklá.

Růžovka (rosacea)

Laserové ošetření

Spolehlivou metodou pro léčbu růžovky je laser. Toto ošetření je nejen velmi rychlé, ale také bezbolestné a bezpečné. Jedno sezení zabere přibližně pět minut a postačí tři až pět ošetření laserem za rok.

Další tipy pro léčbu akné

Při snaze zbavit se akné je nejlepším řešením pokusit se nejdříve zjistit, jaká je vlastně příčina. Akné totiž může mít mnoho příčin vzniku, těmi nejčastějšími jsou různé hormonální výkyvy, puberta či užívání různých léků. Akné způsobují také anabolické steroidy, často zneužívané kulturisty. Zajímavostí je, že tento kožní problém je v některých případech také geneticky podmíněn. Významným faktorem vzniku akné je také stres, přítomný v každodenním životě člověka. Zjištěním příčiny akné je možné zvolit ideální způsob léčby.

Jedním z mylných názorů je, že na kožní problémy, zejména na akné, pomáhá opalování. Samozřejmě, pokožka se opálí a nedokonalosti pleti nejsou vidět, nicméně sluneční záření pleti škodí, zejména pleti s nějakým dermatologickým problémem. Proto je žádoucí používat krémy s vysokým ochranným faktorem, ideálně krémy nebo fluidy mající SPF 50. Přehnané slunění může mít totiž mnoho vážných zdravotních následků, které mohou vést až k rakovinotvornému bujení.

Komentáře