Dětské vlásky: Potřebují speciální péči?

Kategorie: Účesy a vlasy

Mojekrasa

Víte jak pečovat o dětské vlásky? Co je pro zdravý vývoj vlasů důležité? Zeptali jsme se odborníka! Péči o dětské vlasy je třeba rozdělit do několika vývojových etap. Liší se u dětí do jednoho roku, dalším mezníkem je sedmý rok života, kdy už o vlasy můžeme pečovat jako u dospělých.

Jak postupovat při mytí, sušení a kdy poprvé stříhat? Markéta Brocková pečuje o dětské vlásky v kadeřnické síti KLIER již 17 let.

Prozradila, co je nejdůležitější pro zdravý růst vlasů, ale také jak se starat o dětskou pokožku.

V kadeřnické síti KLIER se postarají měsíčně zhruba o 2000 dětí do 7 let věku. S nejmenšími klienty mají tedy bohaté zkušenosti. Na první stříhání je potřeba pořádně se připravit! Salony jsou proto vybaveny dětskou pláštěnkou a kadeřnice úsměvem na tváři.

U nejmenších klientů totiž hraje hlavní roli osobní přístup. „První stříhání u nás probíhá formou hry. Důležité je s dětmi komunikovat, zjišťovat jejich potřeby a pocity. Nechat dítěti prostor rozhodnout se, zda si přeje vlásky ostříhat právě teď. Hlavně je ze začátku do ničeho nenutit. Pokud to zrovna v danou chvíli nejde, doporučíme rodičům, aby to třeba zkusili po nákupu nebo na druhý den, až bude pro první stříhání příhodnější chvíle,“ komentuje s úsměvem Markéta Brocková, vedoucí salonu KLIER na přažském Smíchově.

Péče o dětské vlásky

Vlásky začnou houstnout zhruba od 6 měsíců věku, v jednom roce už mají svoji stabilní hustotu. Prní stříhání bychom tedy měli odložit na tuto dobu. Stříháme vždy nůžkami a vlasy důkladně vysušíme. Důležité je od začátku potomka učit, aby nechodil spát s mokrými vlásky a po mytí je vždy důkladně vysušil ručníkem a pročesal.

Mytí a sušení vlasů do 1 roku

V tomto období je pokožka hlavy obzvlášť citlivá. Mytí je tedy velmi individuální, někdy postačí při koupání oplachování vlásků vodou. Při použití dětského šamponu je důležité vědět, zda dítě netrpí alergií na některou složku a pohlídat, aby použité přípravky neštípaly do očí. „Před mytím kontrolujeme teplotu vody. Ta musí mít tělovou teplotu. A potom je důležitá rychlost mytí, zvlášť pokud používáme šampon. U miminek k vysoušení doporučujeme použít ručník, do jednoho roku nikdy nepoužívejte fén. Důležité je česání dětským hřebenem. Dochází při něm k masáži vlasové pokožky,“ dodává Markéta.

Péče o vlásky dětí ve věku 1–6 let

Období prvního stříhání vlásků. Klíčovou roli hraje pročesávání vlasů, které působí jako masáž vlasové pokožky a zároveň vyhlazuje strukturu vlasu. Zvláště u holčiček se vlasy mohou zacuchat a česání potom nepatří mezi jejich oblíbené činnosti. Používáme speciální hřebeny a na trhu jsou k dostání také dětské bezoplachové kondicionery, které uzavírají vlasovou strukturu.

S přibývajícím věkem přichází speciální přání, a také v dětském střihu se projevují vlasové trendy. „Děti přichází s jasnou představou účesu, nosí fotografie svých idolů a péči v salonu si náležitě užívají stejně jako dospělí. Řada nejmenších klientů si pravidelně dopřává masáž hlavy. Častá jsou specifická přání v podobě vyholování ornamentů, v létě jsou IN šamponem omývatelné barvy ve spreji. Vše samozřejmě po konzultaci s rodiči,“ doplňuje Markéta.

Od 7 let věku je péče o vlasy shodná s péčí u dospělých, důležitá je hydratace vlasů a vlasové pokožky. V pubertě potom používání hloubkově čistích přípravků pro odmaštění.

V kadeřnické síti salonů KLIER mohou rodiče dětí do 7 let volit program s mytím vlasů nebo bez mytí, cena se pohybuje od 130 do 500 Kč. Od 7 let věku již péče spadá do kategorie dospělých. Stříhání dětí doporučujeme 2 x do roka.

Sledujte nás na Facebooku: www.facebook.com/salonykrasycz

Sledujte nás na Instagramu:www.instagram.com/salony_krasy.cz

Fotografie

Komentáře