Interview s profesionálem - Pavel Bauer

Kategorie: Na slovíčko

Mojekrasa

Pavel Bauer, jeden z top českých vizážistů, mezinárodní vicemistr v make-upu za rok 1997 a člen odborných porot v profesních soutěžích, prozradí tipy na letní líčení i to jak oddychuje :-)

Jak jste se dostal ke své dnešní profesi?

Tak to už je hrozně dávno někdy kolem revoluce, když se roztrhl pytel s módními přehlídkami a festivaly účesů. Nejdříve jsem byl osloven abych pracoval jako model a po nějaké době jsem začal líčit a česat, stal jsem se mistrem republiky a nakonec jsem u toho zůstal. Musím říct, že to bylo dost rychlé a protože tato profese byla v plenkách a bylo nás podstatně méně než dnes, tak jsme měli docela hodně práce.

Byly to těžké začátky?

A víte, že ani ne. Já jsem měl pocit, že tuto práci už dělám odjakživa a byl jsem si jistý tím co dělám. Samozřejmě jsem považoval za nezbytné se také neustále vzdělávat, tak jsem si udělal kosmetickou školu a kadeřnické rekvalifikace, později také maskérský kurs a neustále zkouším něco nového. Já v začátcích jezdil hodně pracovat na Slovensko, tím že jsem původně z Moravy jsem to měl docela blízko. A jakmile jsem na sebe upozornil vítězstvím v soutěži tak se roztrhl pytel s nabídkami. Jedna byla od TV Nova jako supervizor televize, takže jsem se rovnou přemístil do Prahy.

Promítají se Vaše zážitky ze života do Vaší práce vizážisty?

To víte, že ano! Celá ta naše profese je hodně kreativní, takže je pro mně zcela přirozené prolínání soukromého života do mé profese. A také je to inspirativní (tedy pro mne určitě). Ať to jsou barvy, styly, chování, nálady, prostředí atd…

Pro jaké klienty pracujete? Dáváte některým přednost?

To se snad ani nedá vyjmenovat. Za tu dlouhou dobu co tuto profesi vykonávám, bylo moc klientů – kosmetické firmy, modelingové a reklamní agentury, celebrity, televize, filmové produkce, časopisy, podnikatelé a spousta dalších nejen z CR ale také ze zahraničí. Ale jestli mohu jmenovat, tak mezi moje dlouholeté klienty patří kosmetický gigant Estée Lauder, který vlastní takové značky jako je Clinique, MAC, Bobbi Brown, Darphin, Donnu Karan, Tomy Hilfiger a další značky. Spolupracujeme velice úzce už asi dvanáct let. Z celebrit to je Mahulena Bočanová, Chantal Poulin, Bára Basiková, Lucie Borhyová, Diana Kobzanová a spousta dalších.

Podle jakých kritérií bychom si měli zvolit vizážistu?

Poznat především jeho práci, jeho kvality, přístup ke klientovi, spolehlivost a profesionalitu. V dnešní záplavě vizážistů je to těžké. Mnozí nezkušení téměř začínající vizážisti bez profesionálního vybavení mají hezké webové stránky, kde nabízejí něco co ani pořádně neumí. Většina renomovaných a známých vizážistů ani webové stránky nemá (ani je nepotřebují) a práce mají až až.

Kde hledáte inspiraci pro svou práci?

Všude. Všude kolem sebe. V přírodě, mezi lidmi, v TV, hudbě, filmech, časopisech, galeriích, na přehlídkách. Ale myslím, že se stačí jenom dívat naslouchat a u kreativního talentovaného člověka s citem pro umění se už dává do pohybu vše potřebné k tvorbě.

Máte nějakou oblíbenou značku kosmetiky, kterou používáte? Podle čeho si ji vybíráte?

Nemám oblíbenou jednu značku. Pracuji a neustále objevují nové značky. Rád střídám a kombinuji. Každá značka je v něčem silná. Některá má super make upy, jiná stíny nebo pudry. Ono také hodně záleží na technice, kterou pracujete. Není to vždy o penězích. Kosmetiku si vybírám pocitově a podle toho jak se chová. Je to hodně individuální. Protože pro každého vizážistu je důležité mít kvalitní nejen produkty ale také pomůcky, tak jsem se rozhodl ve spolupráci s firmou Vizart vytvořit svoji vlastní kolekci štětců s kterými se mi dobře pracuje.

Jaký je Váš oblíbený způsob aplikace make-upu?

V poslední době je to technika štětcem. Ale nikdy si neodpustím prsty, které mi napoví o pleti nejvíc.

Jaký typ líčení byste doporučil na horké letní dny?

Minimální, zaměřené na ochranu proti slunci a hydrataci. Doporučuji jenom tónovací krémy, bronzingy a projasnění. Balzámy na rty a matující pudry.

V kolika letech by měli mladé dívky začínat s líčením? Na ulici můžeme potkat už dvanáctileté dívky s make-upem. Co si o tom myslíte?

Tak to je věc, která mi trošku vadí a přijde mi zbytečná. Mladá pleť je většinou zdravá krásná a svěží. A jakýkoli zásah dekorativní kosmetiky (pokud to není nutné z důvodu problematické pleti) udělá dívku starší. Vzhledem k pleti, která bývá sama o sobě pěkná a kvalitní tak se dívky zaměřují na oči. Ty pak v mnoha případech velice tvrdě nalíčí černou tužkou a vypadají hodně undergoundově. Ale to je asi reakcí na společnost a kulturu. Možná by se měli naučit nejdříve používat péči a starat se o pleť. Je to hodně o výchově.

Jakému odpočinku dáváte přednost? Aktivnímu nebo pasivnímu?

No aktivnímu přece – hodně a aktivně spím :-)

Jaké jsou Vaše další plány a cíle do budoucna?

No těch je! O některých nemohu moc mluvit, aby mi je někdo nevyfoukl.

Komentáře