Jak na domácí depilaci

Kategorie: Péče o pleť

Mojekrasa

Léto se blíží a pro ženy to kromě vidiny dovolené, prázdnin a volna znamená také jednu starost navíc. Bude potřeba si udržovat dokonale hladké nohy, které udělají parádu v šatech i sukních. Těm šťastnějším obvykle stačí nohy oholit jednou či dvakrát týdně, pro tmavší typy začíná každodenní boj.

Možností depilace je mnoho a většina žen kombinuje několik z nich. Jiný postup se totiž hodí na nohy, další na podpaží a na intimní partie. Na co si troufnete vy?

S žiletkami pozor, ať nejsou moc či málo ostré Asi nejjednodušší a zdánlivě nejlevnější je sáhnout po žiletce. Rozhodně jde o dobrou volbu, když se potřebujete „odchlupit“ rychle, nicméně jako primární způsob depilace nemusí vyhovovat úplně všem. Velkým problémem bývá se žiletkou zarůstání chloupků. Jestli vás také trápí, dávejte si pozor, zda se neholíte příliš tupou žiletkou, a rozhodně se nikdy nepouštějte do akce bez holicí pěny. Pokud vám došla, můžete ji nouzově nahradit třeba kondicionérem na vlasy. Opatrnost je zapotřebí i tehdy, když máte žiletku novou. Snadno se říznete.

Nejoblíbenější jsou depilační a epilační strojky Depilační strojek může na první pohled vypadat jako drahá záležitost, ceny se pohybují průměrně od tisíce korun do dvou tisíc. Musíte ovšem počítat s tím, že vám vydrží dlouhá léta, třeba i deset let, než si pořídíte nový. Depilátor chloupky seřízne podobně jako žiletka, bolestivé to není. Naproti tomu epilátor chloupky vytrhává, což trochu bolí. Nejde ale o nic hrozného, pro krásu se prostě musí trpět. Bohužel mnohým ženám chloupky po vytrhávání hodně zarůstají.

Vosk jen pro otrlé

Určitou možnost, pokud chcete přijít o chloupky na delší dobu, představují i voskové pásky či přímo vosk nanášený na kůži. Výrobci voskových pásků mnohdy slibují hladké nohy až na šest týdnů. S tím nepočítejte, pokud nemáte extra jemné nebo světlé ochlupení, ale je fakt, že po vytrhání vydrží efekt podstatně déle, než když chloupky jenom seříznete. Strhávání voskových pásků je ovšem poměrně bolestivé, a především počítejte s ušpiněním. Obzvlášť na první pokus bude vosk všude kolem vás.

Zajímavou variantou je rovněž cukrová pasta. Vyrobit se dá i doma, jestliže si troufnete. Rozehřejete ji (třeba v mikrovlnce), nanesete a strhnete. Při pomalém strhnutí se požadovaný efekt nedostaví, musíte prostě zatnout zuby a škubnout.

Moderní IPL

Další volbou je domácí laserová epilace. Laserové epilátory jsou sice o něco dražší záležitostí, jenže trvalejší. Laserem se spálí kořínek chloupku a tomu pak trvá déle, než opět doroste. Tento způsob je však nevhodný pro blondýnky a všechny majitelky světlých chloupků, protože na ty je laser krátký.

Co určitě dodržovat?

Ať už sáhnete po žiletce, depilátoru, epilátoru či jiném zařízení, dbejte na to, aby bylo čisté. Některé depilační strojky lze používat na sucho i na mokro, umývání je pak jednoduché. Depilace ve sprše nebo po ní je obecně lepší, protože pokožka je pěkně prohřátá a uvolněná.

Trpíte-li na zarůstání chloupků, používejte po depilaci zklidňující tělové mléko a nezapomínejte na pravidelný peeling, který pomůže odstranit starou kůži. Chloupky se tím lépe dostanou na povrch.

A ještě jedna důležitá rada na závěr. Nikdy s depilací nespěchejte, udělejte si na ni čas. Jednak tím minimalizujete riziko zranění, jednak se vám nestane, že byste pak další den objevila chlupaté místo, na nějž se vám záhadně podařilo zapomenout.

Fotografie

Komentáře