Jak se definitivně zbavit ekzému, lupénky a suché pokožky

Kategorie: Péče o pleť

Mojekrasa

Kožní problémy jsou čím dál častějším zdravotním neduhem, například ekzémy trpí až 20% dětí ve vyspělých zemích. Někdy v dospívání vymizí, jindy přetrvávají, vždycky ovšem dokážou pěkně potrápit. Podobně jako lupénka. Příčiny lupénky ani atopického ekzému dosud nejsou známé. Někdo tyto kožní nemoci svádí na současný životní styl, jiný tvrdí, že sklon k nim je dědičný. Jedno je ovšem jisté. Nesprávná životospráva, obezita, hormonální změny či stres situaci zhoršují.

Lidé se za svou nemoc stydí

Atopický ekzém a lupénka nevypadají moc přitažlivě. Při ekzému se na kůži tvoří puchýřky a pupínky, kůže je suchá, zčervenalá, praská. Lupénka má mnoho forem, při všech se loupe šupinatá kůže, někdy velmi bolí.

Není tedy divu, že se spousta lidí za svou nemoc stydí. V létě odmítají nosit trička s krátkým rukávem a kraťasy (ekzém často bývá v kolenních jamkách či na rukou), jsou ale místa, kde nemoc ukrýt nelze. Jedinci pak klesá sebevědomí, navíc se musí na postižených místech pořád škrábat. Problém nastává s různými kosmetickými výrobky (hlavně s těmi, co obsahují ftaláty a parabeny), textiliemi i šperky dráždícími kůži. Ekzém a lupénka prostě komplikují celý život.

Pomáhají emoliencia

Pro léčbu kožních problémů jsou doporučována tzv. emoliencia sloužící k hydrataci kůži. Velkým problémem je totiž vysoušení vlivem vnějších vlivů i samotného onemocnění. Pokud kůži překryjete ochranným filmem, máte vyhráno.

Emolincea je dobré používat rovněž místo obyčejných pěn do koupele. Běžné přípravky (mýdla, sprchové gely, tělová mléka) mohou nemocnou pokožku vysušovat.

Jeden přípravek na všechno

Nelekejte se, není potřeba hned nakupovat zvláštní pěnu do koupele, mýdlo, mast a zábaly. Na trhu jsou krémy a masti pro ošetření kůže, které se dají používat univerzálně. Jedná se o produkty značky Epaderm.

Pod značkou Epaderm jsou prodávány dvě varianty. Tou první je krém Epaderm Cream, jejž je možné používat k hydrataci, čištění i jako suchý zábal. Mast Epaderm Ointment je možné navíc využít k vlhkým zábalům či rozpustit ve vaně.

Oba přípravky mají mnoho společného. Neobsahují barviva ani parabeny, nejsou parfemované. Obsahují emulzní vosk, parafín a další látky známé jako typická emoliencia. Díky voskovým složkám vytvoří na pokožce právě onen ochranný film zabraňující vysychání. Dostatečně hydratovaná pokožka nesvědí, což také podporuje rychlejší hojení.

Při akutních problémech se doporučuje používat Epaderm Ointment, pro méně závažné projevy je určen Epaderm Cream. Oba produkty je samozřejmě možné kombinovat, pacienti si je chválí. Podle studií snižují svědivost až o 60 % a ve Velké Británii získávají už od roku 2012 ocenění Výrobek roku.

Někomu je však mastnota, kterou emoliencia na kůži zanechávají, nepříjemná. Záleží na vašich preferencích, jestli se budete mazat po každé koupeli či umytí rukou, nebo raději pravidelně třikrát denně. Nezbývá než to zkusit doslova na vlastní kůži. Přípravky Epaderm prodává celá řada internetových lékáren.

Fotografie

Komentáře