Jak se vyznat v pojmenování typů kosmetiky?

Kategorie: Péče o pleť

Mojekrasa

Specializovaných druhů a názvů kosmetiky je tolik, že máme občas potíže se v nich vyznat. Podívejme se proto, co můžeme od jednotlivých produktů s daným označením očekávat. Vybrali jsme pro vás ty nejpoužívaněj­ší pojmy.

Kosmetika

Úkolem kosmetiky je udržovat vnější části těla, jako je pokožka, vlasy, nehty i zuby v čistotě, ochránit je, zlepšovat jejich vůni, parfémovat nebo zkrášlit. Kromě netoxických a neškodných účinků nesmí kosmetika navíc obsahovat ani aktivní látky s léčivým účinkem podobným tomu, jaký mají léčiva.

Kosmeceutika

Kosmeceutika zahrnuje přípravky, které se přibližují svým složením lékům. Obsahují látky ve vyšších koncentracích, mají terapeutické účinky na pokožku, vlasy i nehty. Urychlují a podporují léčebné procesy, zmírňují příznaky a brání případné recidivě. Složky jsou často chráněny patentem, jsou zařazovány na základě dlouhodobého výzkumu a za použití moderních technologií. Aktivní látky ovlivňují fyziologické procesy v lidské kůži a mají terapeutické účinky.

Kosmeceutika zahrnuje přípravky proti lupům, ekzémům i akné, stimuluje regeneraci, zvyšuje odolnost pokožky, zmírňuje strie, celulitidu, pigmentové skvrny i procesy stárnutí v kůži. Jejich používání je bezpečné a představuje mnohem nižší riziko vzniku alergií.

Dermokosmetika

Dermokosmetika je specifická kategorie kosmetiky, která splňuje nejpřísnější požadavky farmaceutického průmyslu. Přípravky jsou vytvářeny ve spolupráci s odborníky v oblasti péče o pleť, dermatology, pediatry, oftalmology či lékárníky.

Během výroby se pečlivě kontrolují vstupní ingredience, ale i finální účinnost a bezpečnost produktů. Dermokosmetika zahrnuje profesionální, luxusní i dekorativní kosmetiku a bio kosmetiku. Přirozeným způsobem pečuje o pokožku těla, obličeje i vlasů a respektuje její fyziologii.

Přípravky se zaměřují na hydrataci a výživu, bojují s vráskami, povadlou pletí, akné, pigmentovými skvrnami a závažnějšími potížemi.

Přírodní kosmetika

Přírodní kosmetika obsahuje jen čistě přírodní složky bez syntetických konzervantů, parfémů a silikonů. Při výrobě přírodní kosmetiky se nesmí používat látky a suroviny živočišného původu s výjimkou včelího vosku a lanolinu z ovčí vlny, ropné látky na bázi silikonů, syntetické vonné, barvící a konzervační látky či chemické UV filtry. Rostlinné látky by měly pocházet z ekologického zemědělství a přírodní kosmetika nesmí být testována na zvířatech.

Nezatěžuje organizmus ani životní prostředí, neobsahuje syntetické složky obsažené v běžných kosmetických produktech, které se přes kůži dostávají do organizmu a hromadí se v tkáních. Naše tělo tyto neznámé látky často není schopno zpracovat a po čase mohou vzniknout zdravotní problémy.

Biokosmetika

Bio kosmetika je pěstovaná s ohledem na životní prostředí. Nesetkáte se v ní s umělými barvivy a syntetickými látkami. Veškeré ingredience jsou získávány z ekologického zemědělství. Obsahuje pouze přírodní složky, jako esenciální oleje, přírodní másla a výtažky z bylin. Na obalu nese jeden z certifikátů, které prokazují přísně střežené přírodní složení. Na kvalitu biokosmetiky platí podobně přísná pravidla jako na biopotraviny. Certifikáty prokazují přírodní původ kosmetiky a ingredience získané z ekologického zemědělství.

Ecokosmetika

Ecokosmetika je vyrobena s maximálním obsahem přírodních surovin nebo surovin přírodního původu. Neobsahuje žádná barviva, syntetické parfémy, přísady z geneticky modifikovaných surovin, minerální oleje a další přísady vyrobené z ropy. Často obsahuje certifikované bio extrakty bylin pocházející z ekologického pěstování.

Netestuje se na zvířatech. Přírodní ecokosmetika je velmi šetrná k přírodě i k lidské pokožce. Zahrnuje péči o obličej, tělo, vlasy i nehty, specializuje se na specifické potíže a zahrnuje i dekorativní kosmetiku, opalovací a samoopalovací přípravky.

Vegan kosmetika

Veganská kosmetika je zvláštním typem biokosmetiky, ze které jsou zcela vyloučeny všechny suroviny živočišného původu. Vegani často vyžadují potvrzení, že nebyla kosmetika testována na zvířatech, což je ale dnes již obecným požadavkem na všechny kosmetické přípravky v EU. Veganská kosmetika musí splňovat přísné podmínky, které vylučují veškeré suroviny živočišného původu. Kosmetika je na obalu označena jako vhodná pro vegany, protože neobsahuje žádné živočišné ingredience. Může nést i nezávislou certifikaci pro biokosmetiku, například Certifikovaná přírodní kosmetika – CPK a BIO CPK.

Cruelty free kosmetika

Certifikát Cruelty free je udělován společností PETA a dokládá, že produkt ani suroviny v něm použité nebyly testovány na zvířatech. Certifikace Cruelty free je udělována společností PETA, a to produktům vyrobeným v USA. Stejně jako další podobné certifikáty je tento certifikát pro kosmetické firmy dobrovolný. Tento certifikát existuje i ve variantě Cruelty free vegan.

Kosmetika opatřená tímto certifikátem navíc neobsahuje žádné suroviny živočišného původu, ani včelí vosk, lanolin či karmín.

Komentáře