Krásná hned po ránu

Kategorie: Péče o pleť

Mojekrasa

Spěcháte ráno do koupelny, abyste „nahodila“ výstavní obličej? Máte před dovolenou, na které se vám nechce pořád malovat, a přesto netoužíte vypadat jako šedivá myška? Nebo prostě chcete ušetřit čas před odchodem do práce? Všech těchto starostí vás zbaví permanentní make-up.

Jestliže toužíte po výraznějších očích, vykrojených konturách rtů, pěkně zformovaném obočí a příroda vám takové rysy nenadělila, můžete to dohnat v kosmetickém salonu. Permanentní make-up řeší problémy žen, pro které je dokonalý vzhled podmínkou pracovního úspěchu a dodává jim sebevědomí. Nechtějí ráno řešit, čemu dají přednost: zda být krásná nebo dochvilná.

Ocení ho ale i ty, které se nemůžou líčit kvůli alergii nebo pracují v prostředí se zvýšenou vlhkostí a klasické nalíčení by jim dlouho nevydrželo. Což teprve ženy, které ostře vidí pouze s brýlemi, jenže s těmi se zase nedokážou dokonale nalíčit. Nebo nejsou příliš zručné a přesto chtějí dobře vypadat. Abonentkami na tento druh tetování jsou i dámy v letech, kterým prořídlo nebo dokonce vypadalo obočí a přejí si upravit jeho hustotu, tvar a šířku; případně se jim rtěnka rozpíjí do vrásek kolem úst. A nechtějí svůj vzhled pořád kontrolovat v zrcátku a odbíhat na toaletu, aby ho zkorigovaly.

V létě nebo před dovolenou o této metodě líčení uvažuje hodně žen: je přece pěkné vynořit se z vody s dokonalým vzhledem nebo absolvovat tenisový zápas sice zpocená, ale stále perfektně nalíčená.

Ve dne v noci upravená

Ať už jsou důvody jakékoliv, všechny „permanentně vylepšené“ ženy si pochvalují, že ušetří čas a přitom jsou upravené non stop. „Permanentní make-up se dá použít i na vyřešení určitých estetických problémů,“ vysvětluje Zuzana Filipová, majitelka salonu Markýza, „například má-li vaše obočí nevyhovující tvar nebo vám chloupky rostou nerovnoměrně.“

Celý proces „tetování“ začíná vyznačením plánovaných linií a kontur tužkou. Konečný výsledek nemusí vzniknout při prvním sezení, s odlupujícími stroupky může vypadnout částečně i pigment, v tom případě je zhruba po čtyřech týdnech vhodná korekce. „Odstup může být i delší, ale neměl by být kratší, protože pokožka potřebuje čas se zahojit a pigment se musí dokonale usadit v místě aplikace. Důležité také je, že po prvním zákroku zjistíme, jak kůže na aplikovaný pigment reaguje. Podle toho můžeme změnit jeho odstín nebo tvar dál dolaďovat,“ dodává kosmetička. Nemělo by se pak stát, že výsledek nebude odpovídat představám klientky.

Bolesti se nemusíte bát

Po proceduře, kdy se implantují barviva do pokožky, se v místě vpichu objeví stroupky, které jsou barevnější než zvolený odstín. Není to důvod k zděšení, protože po několika dnech odpadnou a objeví se vybraná barva. Otoky zmizí během cca dvou dnů. Bolesti není třeba se obávat, protože se při zákroku používají lokální anestetika.

Tato metoda líčení má velmi individuální trvanlivost. Implantované pigmenty jsou totiž pro tělo cizorodé látky, proto je organismus postupně vylučuje z pokožky. Tvar může vydržet až čtyři roky, ale zpravidla po dvou letech ztratí svou sytost a postupem času pigment z pokožky zcela vymizí. Za jak dlouho k tomu dojde, je závislé na mnoha okolnostech: je to hlavně typ a stáří pleti (u mladších lidí probíhá výměna pokožky rychleji, proto PM vydrží kratší dobu) a z vnějších vlivů efekt zkracuje časté opalování nebo návštěvy solária, používání bělicích kosmetických prostředků na obličej, různá korektivní a omlazující dermatologická ošetření (laser, chemický peeling apod.).

Jak se líčí permanentně?

Permanentní make-up (PM) znamená metodu líčení, při níž se implantují speciálním přístrojem do vrchní vrstvy pokožky (epidermis) lehká barviva. Vhodná je pro úpravu obočí, zvýraznění očních víček linkami nebo dodání dokonalejšího tvaru rtům. Zkorigovat se tak dají i vzhledové vady, např. rozštěp rtu. Tato technika vychází ze starého tetovacího umění, ale rozdíl je v hloubce implantace pigmentu.

Rozdíl mezi permanentem a tetováním

Při tetování se syntetické barvivo dostává do hloubky až 3 milimetry, takže v kůži zůstává napořád. Jeho případné odstranění je pak poměrně složitá a dlouhodobá záležitost (o tom jsme psali v minulém čísle Kosmetiky&Wellnes­s). Permanentní make-up je mnohem šetrnější metoda: proniká do hloubky maximálně 1,5 mm. Důležité také je, že se při něm používají (nebo měly používat) pouze přírodní barvy, což jsou kvalitnější a také dražší pigmenty. Jak se pokožka přirozeně obnovuje (a v kombinaci s UV zářením), tyto pigmenty pomalu vystupují do vrchních vrstev kůže a postupně ztrácejí barvu. Proto nevydrží permanentní make-up „navěky“, ale po několika letech se může v případně obnovit. Další rozdíl mezi tetováním a permanentem spočívá v tom, že v druhém případě se používají velice tenké jehly umožňující velkou přesnost při nanášení barvy.

Co přinese permanentní make-up?

• mladistvější vzhled

• zkorigovanou konturu rtů

• zvýrazněné oční partie

• zformovaný tvar i barvu obočí

• nerozmazaný make-up při sportu nebo v sauně

Autor: Hana Profousová

Foto: Fotolia

Komentáře