Krásné obočí? Žádné úzké linky!

Kategorie: Obočí

Mojekrasa

Víte, že pokud se umíte starat o tvar obočí, můžete si takovou péčí ubrat až pět let? Že barva i křivka nadočnicových brv dokonale prozradí váš věk? Pokud tedy chcete vypadat stále mladě, věnujte jim patřičnou pozornost.

Obočí dokáže orámovat obličej, dodat mu výraz a hezký tvar – to je základní sdělení, které od kosmetičky zná asi každá žena. Proto by mělo být povinností každé z nás se o něj starat tak, aby vypadalo upraveně, mělo správný tvar a barvu. Zkrotit ho tak, jak potřebujete vy, vaše tvář i váš věk.

V dnešní době je více než kdy jindy potřeba, aby obočí mělo přírodní tvar, žádné úzké linky. Poradíme vám, jaké procedury pomůžou vykouzlit nad očima dokonalé rámy, které dodají vašemu pohledu na pronikavosti, naléhavosti, přitažlivosti. Pak už stačí jen mrknout a muž, na kterého si pomyslíte, je váš.

Obočí podle tvaru obličeje

Každý máme jiný tvar obličeje a každý potřebujeme u obličeje zvýraznit nebo naopak zjemnit něco jiného. K tomu právě poslouží správně zvolený a následně upravený tvar obočí. Než se do experimentů pustíte sama, raději se zeptejte u odborníků. Neprofesionální péčí byste si totiž mohla přivodit nemilé komplikace, které by vám mohly život spíš znepříjemnit. A výraz obličeje deformovat. Takže, jak poznáte, který tvar obočí je pro vás ten pravý? A jak poznáte, který tvar obličeje je ten váš? Vyberte si…

Máte: Oválný obličej

K bradě se zvolna zužuje a má jemnější hrany. Není ale ani příliš kulatý.

U tohoto typu obličeje není vhodný dlouhý ani kulatý tvar obočí. Nejlepší je rovné zakončené zúžením.

Máte: kulatý obličej

Má jemné rysy a výraznější tváře. I brada je méně výrazná. Obličej je skoro stejně široký jako dlouhý. Aby byl kulatý obličej trochu užší, pomůže správně vytvarované obočí. Mělo by mít kulatý tvar zašpičatěný v nejvyšším bodu. Obočí by mělo být delší.

Máte: hranatý obličej

Má výrazné hrany a většinou je výraznější i brada. Celý výraz může proto vypadat trochu přísněji.

U tohoto typu obličeje pomůže obočí zjemnit hrany. Nemělo by se výrazně zužovat, naopak má být širší. Nejlépe je kulaté obočí s mírným zašpičatěním.

Máte: srdcový obličej

Brada je špičatá oproti čelu, které je poměrně široké. Celý obličej se od čela směrem k bradě zužuje.

Obočí by proto mělo být užší a mírně zakulacené. Nevhodné jsou rovné a ostré špičky, protože zvýrazňují ostrou bradu. Pokud chcete vypadat maličko starší, je lepší obočí užší, naopak jestli si chcete pár let ubrat, tak je dobré mít obočí přirozeně široké.

Jedním trhem

Mějte na paměti, že o depilaci obočí jako takovou jde až na druhém místě, předcházet by mu měla důkladná příprava. Takže: před samotným vytrháním se musí obočí očistit. Je také potřeba si říct, jaká technika se použije. Bude-li to nit nebo vosk, trhají se chloupky proti směru růstu. U cukrové pasty a pinzety je tomu naopak, tedy po směru růstu. Obočí vytrhávejte pouze zespodu. Pokud byste ho vytrhala i ze shora, můžete vypadat, jako když se mračíte.

Aby obočí nebylo moc dlouhé nebo moc krátké, poslouží jednoduchá pomůcka. Vezměte si tužku a přiložte jeden konec ke straně nosu, kde je nosní dírka. Tužku veďte k obočí, aby byla těsně vedle koutku oka. Tam kde tužka prochází obočím, jsou místa, kde má obočí začít a skončit. Po vytrhání obočí opět očistěte, pomůže to zklidnit pokožku. Takto ho upravujte přibližně jednou za dva týdny.

Pozor: trendem je sice široké obočí, ale neměla byste to přehánět, abyste nedopadla jako politici ze sedmdesátých let. Zvolte zlatou střední cestu – ani široké, ani úzké. Pro dokonalou depilaci můžete využít mnoho technik, a následně se rozhodnout, která je vám nejpříjemnější a té zůstat věrná. Z čeho si můžete vybírat?

Trhání pinzetou je nejčastější a doma nejvíce uplatňované. Chloupky se vytrhávají po směru růstu. Na silnější chloupky se používá široká a skosená pinzeta, na chloupky krátké a jemné špičatá pinzeta.

Cukrová pasta je směs fruktózy, vody, olivového oleje, citronové šťávy a glukózy. Tato metoda není moc bolestivá, jen se s ní musí pracovat velmi rychle. Aplikuje se pomocí pomerančového dřívka. Tato metoda přišla z orientu, díky ní klesá růst dalších chloupků. Vosk je buď v podobě klasických pásek nebo samostrhávací. Technika je dost bolestivá, doporučuje se po proceduře použít dětský olejíček, který zklidňuje pokožku. Jestliže chcete doma použít samostrhávací vosk, potřebujete speciální přístroj na zahřátí vosku, který ovšem není úplně levný (cca 3000 korun). Vosk pak musíte udržovat ve správné teplotě, tedy kolem 50 stupňů Celsia, aby se dobře aplikoval a depilace proběhla perfektně. Depilace nití není u nás tak rozšířená. Možná proto, že se nit nedá nijak vydezinfikovat a po pravidelném používání chloupky začnou zarůstat a změní i směr růstu. Trhání pomocí nitě je také dost bolestivé. Jestliže se chcete ujistit, že tato metoda je pro vás ta pravá, nezkoušejte ji sama doma, ale vydejte se do salonu, kde tuto službu nabízejí.

Po testech, které jsme v redakci provedly, je ideální kombinace depilace voskem a dotrhání zbytku neposedných chloupků nití. Jinak je volba ovšem na vás.

Co když neroste?

Může se stát, že obočí začne řídnout, zesvětlovat a slábnout. Důvodů může být hned několik. Nezdravá strava, vliv léků, stresu, hormonální změny (antikoncepce nebo přechod), ale řídnutí se může přihodit i tehdy, když si nedepilujete obočí správně. Neodhalíte-li problém sama, zajděte si za dermatologem, který vám pomůže příčinu zjistit.

Nejjednodušší způsob, jak obočí zahustit, nabízí make-up. Ten si ale musíte dělat každé ráno a vydrží jen jeden den. Další metodou je permanentní make-up, který vám vydrží, ale není úplně nejlevnější. Cena se pohybuje kolem 3500 korun. Pokud se rozhodnete pro tuto metodu, zvolte si salon nebo kosmetičku, která je prověřená, aby vše dopadlo podle vašich představ.

Dalším způsobem je sérum pro růst obočí. Prodává se většinou v lékárnách nebo na internetu a ceny se pohybují od 700 korun. Výsledek uvidíte až tak po měsíci. V lékárně se dá také sehnat ricinový olej, který stojí pár korun. Ten ovšem nezabrání úplnému řídnutí, spíš po něm obočí jen lehce zhoustne. Nanášejte ho každý večer. Můžete k tomu použít už nepoužívaný kartáček od řasenky nebo si v drogerii pořídit kartáček na řasy.

Jak pomáhá dekorativní kosmetika

Existuje více způsobů jak obočí upravit. V parfumériích prodávají hned několik druhů líčidel, které vám pomůžou při úpravě. Které to jsou?

Tužky na obočí, které existují v několika odstínech. Stíny na obočí v paletce, v níž bývají dva odstíny. Se stíny se pracuje s malým zkoseným štětečkem přiloženým v paletce. Gel na obočí existuje buď zabarvený nebo průhledný. Průhledný gel slouží jen k učesání a zafixování obočí. Barevný gel se také prodává ve více odstínech.

Nový módní trend je barevné obočí. Nejen k barevným vlasům, ale i k přírodním barvám jako je hnědá, si ženy malují například modré obočí. Pokud se vám líbí extravagance, tak tento trend určitě vyzkoušejte.

Další novinkou je olupovací barva na obočí. Nanesete tmavší barvu, počkáte, až zaschne, pak sloupnete. Obočí bude mít krásnou a dlouhotrvající barvu. Jediný problém je, že v našich prodejnách ještě není tato novinka k prodeji, takže sehnat ji můžete jedině na internetu ze zahraničí.

Úprava obočí doma

Největším trendem je teď přirozené obočí, proto stačí obočí pouze zvýraznit.

  • Kartáčkem na obočí vyčešte chloupky vzhůru. Uvidíte, která místa potřebují vymalovat a jaký tvar má vaše obočí.
  • Obočí vybarvěte tužkou a stínem. Tužkou naznačíte tvar a stíny ho vyplníte.

Pokud jste na tužku tlačila moc nebo jste nanesla moc velké množství stínů, jednoduše ho vyčešte kartáčkem.

  • Na hranu pod obočí můžete přidat lehce rozjasňovač, obočí to opticky zvedne.
  • Celé obočí pak zafixujte bezbarvým gelem

Kosmetička Eva Jonáková radí: „Pokud vás zlobí neposlušné obočí, tak na už nepoužívaný, ale čistý kartáček od řasenky nastříkejte trochu laku na vlasy a obočí si jím učešte.“

Pokud spěcháte, obočí nabarvěte barevným gelem v barvě vašich vlasů a pak jen pročešte.

Úprava obočí v kosmetických salonech

Trhání obočí

Jestliže si nechcete obočí trhat sama, navštivte kosmetický salon. Vybrat si tu můžete vosk, cukrovou pastu, nit i obyčejnou pinzetu. V salonech vám poradí tvar i tloušťku. Obyčejné vytrhání pinzetou vás vyjde kolem 70 korun a stačí ho opakovat jedenkrát měsíčně při kosmetickém ošetření.

Barvení obočí

Dělá se speciální barvou určenou přímo na obočí. Dává se buď jen na chloupky nebo i na pokožku. Na chloupkách vydrží barva cca 2 týdny, na pokožce zhruba 4 týdny. Barva se vybírá podle barvy vlasů, očí a kůže. Celé barvení trvá 5–10 minut.

Prodlužování a zahuštění obočí

Jestliže je vaše obočí od přírody krátké anebo na některých místech chybí, pomůže vám zahuštění a prodloužení syntetickými chloupky.

Autor: Klára Kotábová, kosmetika-wellness.cz

Mohlo by vás zajímat

Fotografie

Komentáře