Markéta Štorkánová - vítěz Think Colour 2010

Kategorie: Na slovíčko

Mojekrasa

Kdo je Markéta Štorkánová, co ji inspiruje pro líčení a jaké jsou její plány do budoucna? Přinášíme Vám rozhovor s novým vizážistickým talentem!

1. Gratulujeme Vám k vítězství na mistrovské soutěži Unie kosmetiček „Think Colour!“. Jak jste se cítila, když jste byla vyhlášena vítězkou této soutěže?

Děkuju Vám moc. Byl to krásný a nepopsatelný pocit, chvíli jsem tomu nemohla uvěřit. Mým snem bylo postoupit do finálové šestky a výsledek předčil moje očekávání. Mám z toho obrovskou radost, že se porotě moje práce líbila. To je pro mě největší odměna a moc si toho vážím.

2. Jakým způsobem jste se připravovala na soutěž?

S modelkou jsme se připravovaly ve volných chvílích, když jsem zrovna nepracovala. Těch dnů bylo docela málo, tak jsme využily víkendy. S modelkou Petrou Hlaváčkovou jsme si tyto přípravy hodně užily, braly jsme to hlavně jako zábavu. Tímto bych ji moc ráda poděkovala, za její ochotu a perfektní přístup.

3. Překvapili Vás něčím soutěžící či porotci?

Co se mi líbilo, jak každý ze soutěžících pojal toto téma po svém. Práce ostatních se mi moc líbily. Jinak jsem byla nadšená z krásné atmosféry celé soutěže a z poroty, která byla moc milá a bezva. Moc jim za to děkuju. Na ten budu moc ráda vzpomínat, nikdy jsem nic podobného nezažila.

4. Máte nějakou oblíbenou značku kosmetiky, kterou ráda požíváte na soutěžích?

Moc ráda pracuju s kosmetikou Inglot, která má obrovský výběr barev a plno hezkých věcí, v neposlední řadě dobrou snášenlivost u zákaznic, což je hodně důležité. Také mám ráda kosmetiku Trucco, MAC, Esteé Lauder a plno dalších. Ale není nad to různé produkty vyzkoušet a zjistit, s čím se Vám hezky pracuje.

5. Čím jste se inspirovala při tvorbě Vašeho vítězného make-upu?

V této soutěži jsem mohla využít svoji fantazii a nebát se barev, toto téma k tomu bylo jako stvořené. Mám ráda zajímavé a nevšední věci. Inspiraci jsem čerpala z časopisů, knížek, v přírodě, všude kolem sebe. Ale spíš jsem čekala na nápad, a pak už šlo vše samo.

6. Podle jakých kritérií si vybíráte modelky, které na soutěžích líčíte?

Naše setkáni s modelkou bych nazvala „náhodným“, i když si myslím, že v životě „není nic náhoda“. Neměla jsem vyhraněný typ. Hlavně jsem hledala osobitou a zajímavou dívku, z které něco vyzařuje a Petra zapadala přesně do mé představy. Byla to moje první soutěž tohoto druhu, takže také první výběr modelky.

7. Tímto vítězstvím jste se nominovala na České otevřené mistrovství v make-upu, která se koná v 3. září v Praze. Co pro Vás tato nominace znamená?

Je to pro mě největší úspěch v mém profesním životě, kterého si moc vážím a jsem opravdu moc šťastná, že se mi to podařilo. Jsem také ráda, že jsem mohla projít touto soutěží, což beru za velkou zkušenost a děkuju moc za ni. Na 3. září už se moc těším.

8. Budete se během letních měsíců nějak specielně připravovat na mistrovství, jehož tématem bude „Business make – up“?

Určitě už přemýšlím o tématu, nechávám si to zatím projít hlavou, čerpám inspiraci a nápady. Ale co nevidět naplánujeme s modelkou setkání a začneme pracovat. Už se na to obě těšíme. Jak už jsem psala, je to pro mě hlavně zábava, a tak by to podle mého mělo být.

9. Máte nějaký svůj vzor ve světě kosmetiky?

Žádný konkrétní vzor přímo nemám, ale moc se mi líbí práce a líčení některých našich českých vizážistů, které jsem měla možnost shlédnout na kurzech a jsem za to moc ráda. Bylo to pro mě velkou inspirací a zážitkem. Jinak je mi blízké čisté, přirozené líčení, mám také moc ráda nevšední, extravagatní a zajímavé make-upy. Záleží na příležitosti.

10. Využíváte současných módních trendů nebo si jdete, při své tvorbě, pouze svou vlastní cestou?

Určitě se snažím sledovat trendy, i kvůli zákazníkům, ale spíše pracuju podle toho, jak to cítím a vidím já. Každý zákazník je jiný, má svůj styl, má rád něco jiného. Tak se snažím vyhovět jeho představám a samozřejmě moc ráda poradím, pokud má chuť vyzkoušet něco nového. Vždycky se snažím, aby měla zákaznice ze sebe dobrý pocit a byla „krásná“. Spokojenost zákaznic je pro mě největší odměnou.

11. Co byste poradila začínajícím kosmetičkám, které se chtějí dostat na Vaši úroveň?

Určitě vydržet a neházet flintu do žita hned při prvním neúspěchu. Moje začátky nebyly taky lehké, mluvím teď o zařízení kosmetického salonu a „čekání“ na zákaznice. Když na to vzpomenu, trvalo to docela dlouho, než jsem získala stálou klientelu. O to víc si toho dneska vážím, že člověk začal od nuly a podařilo se mu získat bezva zákaznice, které mám moc ráda a mezi kterými jsem našla opravdové kamarádky. Myslím si, že pokud člověk chce, věří a dělá práci poctivě, výsledek se dostaví. A pokud máte touhu zkusit soutěž jako jsem měla já, zkuste to. Za zkoušku člověk nic nedá, o to máte pak větší radost, když se to podaří.

12. Jak se Vaše kariéra prolíná s Vaším soukromým životem? Myslíte si, že lze skloubit rodinu s kariérou?

Moje práce je mým největším koníčkem, takže tam trávím opravdu hodně času. Určitě bych jednou chtěla mít rodinu, protože to je to nejvíc, co si podle mě člověk může přát. Pokud člověk chce, tak se dá zkloubit všechno, i práce s rodinou, to je můj názor. Nicméně teď mě práce naplňuje a moc mě baví a myslím si, že na rodinu mám ještě čas, aspoň to teď tak cítím. Všechno je asi tak jak má být, takže to nechám osudu a až bude ten správný čas, tak to přijde samo.

13. Jak nejraději trávíte svůj volný čas?

Určitě svůj volný čas trávím nejraději se svou rodinou. I když jsem myslím si docela společenský člověk a mám ráda ruch, moc ráda se zastavím a zajdu relaxovat jen tak do přírody, pustím si hezkou muziku nebo zkouknu pěkný film. Ráda jezdím na kole a v zimě hory a lyžování.

14. Když se podíváme do budoucna – kde byste si přála být za deset let?

Asi se nechám překvapit. Ale přála bych si, abych měla stále svou práci a každý den se do ní těšila, jako teď. A pokud by se mi podařila třeba nějaká další soutěž a mohla bych nahlídnout hloub do tohoto světa kosmetiky, byla bych za to nesmírně vděčná a šťastná. Ale to je ve hvězdách. Jedna moje kamarádka říka, že „žijeme teď a tady“, a co bude za deset let, to se uvidí. Takže se necháme překvapit.

Komentáře