Rakovina kůže - jak ji rozpoznáte?

Kategorie: Péče o pleť

Mojekrasa

Rakovina kůže je strašák, kterého se bojíme všichni. Obecně platí, že časté slunění bez dostatečné UV ochrany je doslova živnou půdou pro rakovinové bujení kůže. Do jisté míry však hraje roli genetika a řada dalších faktorů. Důležitá je však důsledná prevence. Je dobré mít svá znamínka a útvary na kůži pod kontrolou.

Varovné signály, před kterými bychom neměli zavírat oči

Patrně nejčastěji nás vyděsí znaménka, která začnou měnit velikost, barvu a tvar. Mateřská znaménka máme skoro všichni. Jedná se o nezhoubný shluk buněk a nejsou nebezpečná. Ovšem je třeba mít se na pozoru v případě, že se znaménko začne měnit. Obecně platí, že plochá či lehce vyvýšená znaménka hladkého tvaru nejsou nikterak nebezpečná. Zbystřete však ve chvíli, kdy má znaménko nepravidelný tvar, je velké více jak 0,5 cm a odráží se v něm více barevných odstínů. Je dobré nechat si pihy pravidelně kontrolovat u kožaře.

Dalšími varovnými signály rakoviny kůže může být krvácení ze znaménka, ztvrdnutí, svědění nebo pálení v oblasti pihy.

Někdy však melanom může vypadat zcela nenápadně. Nemusí se totiž vždy jednat o klasické mateřské znaménko. Někdy se jen objeví v podobě modřiny či tmavé skvrny po nehtem na ruce či noze. V tomto případě jde o hodně skrytý melanom, který běžný laik zpravidla jen těžko odhalí. Proto pokud se vám udělá na těle flek či modřina, která delší dobu nemizí, je vhodné zajít se ukázat k lékaři Bohužel rizikovými partiemi nejsou pouze ty části těla, která vystavujeme slunci. Melanom se může objevit i na hýždích či v okolí genitálií.

Tyto projevy by vás měly zavést k lékaři

  • Změna stávajícího znaménka
  • Objevení nového znaménka v dospělém věku
  • Flek či modřina, jenž nemizí
  • Jakékoliv nestandardní útvary na kůži
  • Pozor i na svědění. Znaménka, která jsou hodně citlivá, je potřeba také vyšetřit.

Ženy by měly mít na pozoru zejména v pubertě, v těhotenství a v menopauze, neboť hormonální změny mohou urychlit růst znamének.

Vyhledejte si dermatologa ve vašem okolí nebo navštivte nejbližší Kožní oddělení.

Foto: Shifaaz shamoon/Unsplash

Komentáře