Rozhovor cvičitelka zumby

Kategorie: Na slovíčko

Mojekrasa

Jana Konečná je oficiální Zumba instruktorka, vedená na stránkách Zumby – www.zumba.com, v seznamu certifikovaných lektorů, kteří prošli speciálním instruktorským tréningem a smějí ji předcvičovat. V České republice je takových instruktorů dvacet devět. Předcvičovat Zumbu ji najdeme v R5 sportovním a relaxačním centru v Praze.

Proč jste se rozhodla stát se instruktorkou zumby, co Vám tato práce přináší?

Pracuju jako fitness instruktor, mám tuhle práci ráda, ale Zumba je výborná kompenzace a někdy taky únik. Přináší mi hlavně radost ze štastných tváří, emaily holek, které se po pár hodinách konečně nestydí tančit před lidma, na diskotékách. Odcházející dav s pusou od ucha k uchu, to nepředčí nic.

Jak dlouho už cvičíte zumbu a dá se s ní uživit?

Zumbu dělám něco málo přes rok. Průměrně mám jednu hodinu každý den, občas víkendové akce, ale samostatně by mě to neuživilo.

Jak by jstezumbu charakterizovala – tanec, aerobic nebo spontánní zábava?

Zumba je především tanec a k němu patří spontánní zábava.

Jaké věkové hranice mohou zumbu cvičit?

V podstatě každá věková hranice. Měla jsem na hodině 60 letou paní a skvěle si to užívala. Např. Zumba gold je pro seniory, hudba je pomalejší,cho­reografie méně poskokové. Kolegyně ji vede v Děčíně a šlape ji to výborně. O Zumbě pro děti je taky slyšet víc a víc. Osobně jsem měla hodinu na děckém dni a byl to zážitek.

Do jaké míry musí člověk, který chce cvičit zumbu, mít základ či zvládat taneční kroky ještě než jde do cvičení?

Předchozí zkušenosti jsou výhodou, nikoliv podmínkou. Na každé hodině se objeví nové tváře, takže se vždy snažím hodinu formovat tak, aby se nově příchozí nestráceli.

Slyšela jsem, že se zapojuje skoro veškeré svalstvo těla, které svaly jsou posilovány nejvíce nebo u kterých dojde při pravidelném cvičení k viditelnému zpevnění?

Při tanci obecně zapojujeme všechny svaly rovnoměrně, ale většina Zumba prvků jde přes hodně pokrčená kolena, takže se nám krásně spevňují hýždě a stehna. Při reggeatonu a latino beatech jedou břišní svaly na plné obrátky.

Má cvičení nějaké zdravotní omezení?

Hned ze startu hodiny nám tepová frekvence vystřelí hodně nahoru a v drží se tam celou dobu, takže bych hodinu nedoporučovala lidem se slabším srdcem (vysokým krevním tlakem).

Je vhodná i pro obézní lidi, kteří se snaží zhubnout?

Ano, Zumba je výborná součást redukčního programu, ale spíše jako doplněk, v kombinaci s posilovnou doporučuju.

Jak vlastně hodina zumby probíhá (příprava, rozehřátí apod.)?

Zahřátí je lehce aerobní, kde už se nějaké základní taneční kroky objeví. Dále se snažím jít od základního kroku merengue z něj vše vychází do těžších choreografií -salsy, reggeatonu, hip hopu, cumbii. Náročnost hodiny spontánně vyplyne. Posledních 15min.dávám pomalejší skladbu, aby se nám tepová frekvence pozvolna dostala do normálu. Končím poctivým strečingem, který bych po Zumbě vůbec nepodceňovala.

Co si máme přinést na lekci zumby?

Ručník,pití osobně dávám přednost volnějšímu oblečení ze savého materiálu, Zumba je hodně potivá. Kvalitní fitness obuv.

Kde všude se zumba cvičí?

Všichni jistě zaznamenáváme ten obrovský Zumba bůům, takže ve všech fitness, kde jsou k tomu jen trochu podmínky, nebojím se říct, že je to fénomén, který teď ovládl celý svět.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně nadšených zájemců o cvičení zumby!

Komentáře