Většina z nás zná ten nepříjemný pocit nadměrné plnosti po velkém jídle. Slibujeme si, že to příště už nepřeženeme, ale není to tak snadné. Klíčem je schopnost rozeznat dva druhy hladu, fyziologický a psychologický. Ten první se týká tělesné potřeby výživy, druhý jídla jako formy obranného mechanismu – způsobu blokování bolestivých emocí.
Následující program je prvním krokem směřujícím ke změně návyku tím, že Vám umožní posoudit druh hladu, který pociťujete.
1. Cítíte hlad
Přinuťte se nejíst po dobu 4 hodin proto, abyste si dokázali, že to svedete. Když nikdy necítíte hlad, můžete mít zvyk jíst „dopředu“. Je to znamení, že jste možná ztratili vztah k jídlu. Ale pokud jste hladoví stále, možná si zaměňujete fyziologický a psychologický hlad.
2. Založte rutinu
Abyste si byli psychicky vědomi pocitu hladu a pak nasycení, potřebujete zažít oba pocity pravidelně. Jezte jídla v určených časech a mějte každý den stejnou snídani. Po 10 dnech byste měli cítit hlad právě před navyklými časy jídla, ale stejně byste měli snadněji rozpoznat pocit plnosti.
3. Koncentrujte se na chuť jídel
Dávejte pozor na chuť prvních soust. Chutná to dobře nebo jenom OK? Soustředění se na chuť jídla je nutné, protože jídlo evokuje naše předpoklady: Můžeme sníst celý zákusek i když nechutná až tak dobře, protože si představujeme, že je vynikající.
Jenom když se naladíme na své chuťové buňky zjistíme, že ve skutečnosti není tak chutný – a tehdy ho můžeme přestat jíst.
4. Venku jezte přiměřeně a střídmě
Existují 4 jednoduché způsoby jak jíst venku kontrolovaným způsobem. Berte si kousek od všeho a jezte pomalu, koncentrujte se na chuť jídla a nechejte na talíři to, co Vám nechutná. Pokud máte veliký apetit, snižte počet chodů, které sníte na posezení. Dělejte si mezi jídlem přestávky. Střídání jídla s povídáním je příjemné a přichází ve vhodný okamžik.
Nejlepším způsobem jak zjistit jestli už máte dost, je popřemýšlet, jak si vychutnáváte jídlo. Pokud potěšení začíná opadávat, už jste snědli dostatek.
5. Zjistěte, co vážně chcete
Předtím než se pustíte do jídla, otažte se sami sebe: „Jsem vážně hladový/á?“ Zeptejte se i proč chcete jíst. Máte jen na něco chuť? Impulzivní jezení je často jen způsobem, jak předejít emocionálnímu nepořádku. Když budete na své pocity reagovat jídlem, znamená to, že zůstanete v rámci citlivých limitů.
6. Nejezte jenom „co kdyby“
Strach z vynechání jídla a nejisté budoucnosti nás často tlačí do jezení „co kdyby“. Tahle nedočkavost běžně vychází z přílišného hladovění při držení různých diet. Je jednoduché kompenzovat tento stav vytvářením zásob jídla a přejídáním se.
Žijte v přítomnosti. Jezte tak, abyste se cítili sytí právě v tuto chvíli. A pamatujte, že pokud jste hladoví, stále můžete jíst později.
7. Jste nejlepším posuzovatelem Vaší diety
Naše jídelní návyky jsou často výsledkem sociálních a rodinných poměrů. Jíme často jen proto, abychom někomu udělali radost nebo ho neurazili. Proto je nutné zůstat v kontaktu se svými skutečnými potřebami. Zaměřte se na signály, které dostáváte od svého těla i když Vaše okolí se chová jinak.