Pokusím se laicky popsat pár důležitých informací o acidóze a alkalóze. Na internetu lze nalézt statistiku, která uvádí poměrně vysoké procento obyvatel s překyseleným organismem. Moje dosavadní soukromé zjištění ukazuje, že je opravdu hodně lidí, kteří dlouhodobě vykazují vyšší hodnoty překyselení. Co je však ještě horší, většina lidí se o tuto problematiku vůbec nezajímá, protože o ní nikdy neslyšela. Jde o podobnou záležitost jako před lety u cholesterolu. Osobně tedy cítím nutnost co nejčastěji kolem sebe sdělovat, o jak závažnou věc se jedná.
Vnitřní prostředí našeho organizmu má mít mírně zásaditý charakter. Má na něj však vliv množství faktorů, které tento stabilní a pro život nezbytný stav narušují. Jsou to právě kyselé látky. Když pochopíme význam rovnováhy mezi kyselinami a zásadami v těle (tzv. acidobazická rovnováha), můžeme velmi významně zlepšit náš zdravotní stav a eliminovat tak nebezpečí překyselení (acidóza) organizmu, ale na druhou stranu i převahu zásaditých látek (alkalóza), která může být také nebezpečná (není však zdaleka tak rozšířená).
Různé stupně překyselení
1. Skryté překyselení = latentní acidóza
V tomto stádiu se pacienti necítí výslovně nemocně, ale stěžují si na
nevysvětlitelnou únavu, tlak v oblasti žaludku, případně i zácpu.
2. Přechodné překyselení = akutní acidóza
Jedná se vlastně o posun v acidobazické rovnováze, jenž může být
způsoben jakýmkoliv infekčním onemocněním. Horečka, průjem, záněty či
zvýšené vylučování moče = jsou vyvolány nebo zesíleny kyselou látkovou
výměnou. Po nemoci se látková výměna opět normalizuje – pokud jsou
k dispozici dostatečné zásadité rezervy. Při jejich nedostatku má
organismus sklon k opětovné infekci…
3. Chronické překyselení = chronická acidóza
Původ nemocí bývá částečně připisován „neznámým
příčinám“ – např. revmatismus.
4. Místní překyselení = lokální acidóza
Srdeční či mozkové příhody. Vlivem acidózy ztrácejí červené krvinky
pružnost, tuhnou a nemohou nadále protékat tenkými kapilárami. Postižená
tkáň není dostatečně zásobena kyslíkem a živinami.
5. Kyselá smrt
Různé podoby – od selhání ledvin přes smrtelný infarkt a rakovinu až
po diabetické kóma.
Zájemcům ráda poskytnu pomůcku k rychlému zjištění pH organismu, další detaily o možnostech dosažení acidobazické rovnováhy pomocí potravinových doplňků + základní přehled zásadotvorných a kyselinotvorných potravin.
Pokračování článku uveřejníme dne 26.2.2010.
Autor: Ing. Veronika Novotná
GSM: +420 603927402
Email: veronika@novotna.com