Inspirujte se retro stylem

Kategorie: Styl

Mojekrasa

V roce 2011 Christopher Kane a Marc Jacobsson uvedli do světa módy kolekce inspirované sedmdesátými lety, čímž spustili neutichající vlnu retro trendu. Nostalgie za minulostí je od té doby zjevná u téměř všech světoznámých módních značek. V minulém roce se dařilo především pleteným topům a kalhotám ve stylu Joni Mitchell. O jejich různorodé provedení se postaraly značky Tom Ford, Prada, Pucci a Gucci. Letošní rok je na retro lahůdky výjimečně bohatý. S parexcellen­ce.cz jsme vybrali tři zajímavé tipy, které vás určitě osloví.

Styl á la pyžamo

Autorkou kalhotových kostýmů, které svým provedením připomínají pyžama, je původem gruzínská módní návrhářka Irene Galitzine (1916 –2006). Ta se mimochodem proslavila také extra širokými – „palazzo“ kalhotami s vysokým pasem. Pyžamová móda se zařazuje k populárnímu Boudoir stylu, připomínající atmosféru dámských budoárů. Kalhotové kostýmy působí pohodlně a elegantně. Využívají rovný střih kalhot, které jsou místo tradičních košil či sak, doplněny vrškem ležérního kimonového nebo županového střihu. Celý kostým je ušit ze stejného materiálu. Nejvhodnější na jeho výrobu jsou lehké a měkké látky, jako hedvábí nebo bavlna. „Pyžamový“ kostým je vhodný pro všechny typy postavy. Hodí se k němu sportovní tenisky i elegantní lodičky. Obrovskou výhodou je, že kalhoty i vršek se dají nosit odděleně, čímž umožnují různorodou paletu kombinací vhodnou pro každý den.

Sametové kabelky a hravé potisky

Giuliana Camerino byla italská módní návrhářka (1920 – 2010), která si během druhé světové války pro vlastní potřebu ušila jednoduchou kabelku ze sametu, z které se stal módní hit. Velký úspěch zaznamenala i v šedesátých letech, kdy do módy zavedla hravé barevné potisky. Temperamentní elegance v podání designových kabelek ze sametu a harmonicky laděných barevných šatů s potiskem, zažívají svůj velký návrat. Motivujícím příkladem je letošní kolekce letních šatů od Stelly McCartney, využívající původně navrženou linii Giuliany Camerino. Pro jejich výrobu jsou ideální vzdušné, lehké materiály s potiskem, jako jsou bavlněný satén, hedvábí nebo bavlněný popelín.

Plisé

Oděvy vyrobené z bavlny, hedvábí nebo vlny upravené skládáním do pravidelných přehybů, byly známé ještě v období starověkého Egypta, kdy je nosila privilegovaná vrstva obyvatel. Látky se zhotovovaly ručně a dosažení efektu plisé bylo velmi náročné. Módu skládaných látek inovoval japonský návrhář Isseyo Miyakeo (*1938), který k výrobě outfitů využil polyester. Jeho kreace jsou estetické, funkční a praktické. Móda „garment pleating“ neboli plisování je opět zpět. Skládané sukně, šaty, halenky, košile i kalhoty z polyesteru či vlněných tkanin různých barev, délek a střihů jsou vhodné pro každodenní nošení a nevyžadují téměř žádnou péči.

Náš tip: najděte si v retro stylech svého favorita a odměňte se modelem na míru. V aktuální nabídce www.parexcellence.cz/latky objevíte originální a kvalitní látky z Francie a Itálie, které určitě naplní vaše představy o dokonalém outfitu.

Foto| zdroj: allthewebz.com, fashionisers.com, Allesandro Garofalo

Fotografie

Komentáře