Kombucha – proč je stále více populární?

Kategorie: Zdraví a hubnutí

Mojekrasa

Co to vlastně je? Jaké má její konzumace účinky? Kde se jí využívá? Jak kombucha chutná a jak vypadá? Jak je nápoj vyroben? Jak často by se kombucha měla pít? Přináší její konzumace s sebou i negativní účinky? Kde je možné si kombuchu pořídit? Pokud Vás zajímají odpovědi na tyto otázky, pak je tento článek určen právě Vám.

Co tajemná kombucha ve skutečnosti je?

Jde o nápoj, který se vyrábí z kombuchové kultury, kterou necháme několik dní pracovat v oslazeném čaji. Pomáhá nám bojovat s různými zdravotními obtížemi a nemocemi. Je to tedy kvašený nápoj vyrobený z čajové houby. Kombucha a její zázračné účinky jsou ve středu zájmu vědeckého zkoumání již od poloviny devatenáctého století.

Jaké účinky konzumace kombuchy přináší?

V kombuše nalezneme symbiotickou kulturu laktobacilů a kvasnic, bakterie vytváří vlákna, která tvoří strukturu podobnou gelu, tato vlákna jsou stimulována kofeinem a teinem, který je obsažen právě v čaji. Kombucha je doporučována jako doplněk stravy, má pozitivní vliv na celou řadu problémů: zácpu, žaludeční potíže nebo bolest hlavy, prokázány jsou i účinky u nemocí jako je diabetes, hemoroidy, ale i na stres a nervozitu.

Tento kvašený nápoj z čajové houby působí detoxikačně, pokud jste se rozhodli pro redukci Vaší hmotnosti, je pro Vás kombucha tím správným nápojem!

S přicházejícím podzimem a přibývajícím množstvím nachlazení a chřipek jistě oceníte to, že konzumace kombuchy podporuje celkovou obranyschopnost organismu. Pravidelné pití kombuchy se dokonce doporučuje jako prevence proti rakovině. Kombucha obsahuje vitaminy, jako je například vitamin B1, B2, B6, B12, C, obsahuje také kyselinu glukuronovou, která čistí organismus a povzbuzuje správné fungování imunitního systému, je v ní obsažena také kyselina listová, která napomáhá k správnému metabolismu bílkovin.

Jak kombucha chutná a jak vypadá?

Barva nápoje není vždy stejná, pohybuje se na škále barev od tmavě červené až po medově zlatou. Barva nápoje závisí na tom, jaký čaj byl na přípravu použitý. Chuť je přímo úměrná délce fermentace, čím déle necháte čajovou houbu působit, tím kyselejší bude, výhodou však je, že bude obsahovat více cenných látek. Nápoj je většinou perlivý, oxid uhličitý se totiž uvolňuje při výrobě, chuť bývá většinou příjemně sladkokyselá. Sklenice kombuchy se doporučuje vypít několikrát denně, na lačno ráno jedna sklenice, poté sklenice po každém jídle.

Jaké jsou negativní účinky konzumace kombuchy?

Nespornou výhodou kombuchy je to, že je vhodná pro každého, pro muže i ženy, staré i mladé. Ti, kteří s kombuchou teprve začínají, mohou pociťovat pálení žáhy, střevní problémy nebo nevolnost. Jak proti těmto obtížím bojovat? Zvyšte příjem jiných tekutin, zmenšete množství přijímaného kvašeného nápoje nebo jednoduše pijte kombuchu při jídle.

Kde kombuchu můžu ochutnat a koupit?

Pokud si napoprvé netroufáte kombuchu doma sami připravit, vyzkoušejte ji v čajovně, z pěti čajoven, které jsme navštívili, jsme ji objevili ve čtyřech. Jinak je možné si kombuchu zakoupit v obchodech specializovaných na biopotraviny nebo i v prodejnách, které se zaměřují na produkty východních kultur. Kombucha již pronikla také na internet, je možné ji bez problémů koupit on-line.

Komentáře