Rebarborovo-pampelišková limonáda
Potřebujeme:
- 4 tlusté řapíky rebarbory
- 3 velké hrsti pampeliškových květů
- cukr
- voda
- snítka máty
Rebarboru pokrájenou na špalíky rozvaříme v troše oslazené vody, rozmixujeme a přecedíme. Pampeliškové květy zbavíme hmyzu a vaříme cca 3/4 hodiny v asi 1/2 l vody s cukrem a vymačkáme získanou tekutinu přes sítko (dostaneme sirup s medovou chutí). Obě tekutiny smícháme, naředíme svařenou vodou a dosladíme převařeným cukerným sirupem podle chuti. Nakonec do nádoby vložíme snítku máty.
Limča je nakyslá po rebarboře a oslazení pampeliškovým sirupem připomíná chuť medu. Mátou necháme jen ovonět, neměla by přehlušit původní chutě.
Záleží na každém, jak chce nápoj chuťově intenzívní, sladký či kyselý. Je třeba odzkoušet. Zákal v nápoji není na závadu. Není určeno k dlouhodobému skladování – v lednici vydrží několik dní.
Náš TIP Stylová karafa na limonádu nebo láhev s perfektně těsnícím silikonovým víčkem?
Mátový koktejl
Ingredience
- 4 snítky čerstvé máty
- 1/2 KL cukru
- drcený led
- 1/2 KL citrónové šťávy
- 2 PL grapefruitové šťávy
- 120 ml studeného toniku
- 1 citron
Dvě snítky máty rozdrtíme s cukrem, vložíme do skleničky a přidáme led. Přilejeme citronovou a grapefruitovou šťávu a tonik. Zamícháme, ozdobíme zbylou mátou a plátkem citronu.
Tymiánová limonáda
Nápoj připravený z citronové šťávy, perlivé vody a cukrového sirupu dochuceného snítky tymiánu. Limonádu podáváme ve sklenicích s kostkami ledu, plátky citrónu, ozdobené snítky tymiánu, případně i máty.
Potřebujeme
- 6 ks větviček čerstvého tymiánu + na ozdobu
- 900 ml perlivé vody
- 300 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 250 ml pitné vody
- 150–200 g cukru
- plátky citrónu
- kostky ledu
- (lístky máty)
- Cukr nasypeme do menšího hrnce, přidáme snítky tymiánu, zalijeme pitnou studenou vodou a přivedeme k varu, mícháme, aby se cukr rozpustil, jakmile začne voda vařit, snížíme zdroj tepla a necháme 10 minut probublávat
- Cukrový rozvar ochucený tymiánem necháme zchládnout, přelijeme do velkého džbánu
- Vmícháme citronovou šťávu, nalijeme perlivou, dobře vychlazenou, vodu
- Podáváme s kostkami ledu, ozdobené snítky tymiánu a plátky citrónu.
Zázvorová limonáda
V domácích podmínkách připravená perlivá limonáda s chutí zázvoru.
- 450 g krystalového cukru
- 300 g čerstvého zázvoru
- 4l vody
- 2 ks citróny
- 1 ks láhve o objemu 4 l
- živnou sůl pro výrobu vín
- vinné kvasinky
- Do sklenice nasypeme kvasnice, přidáme kostku cukru a malé množství vlažné vody, aby kvasinky začaly pracovat
- Zázvor oloupeme a nastrouháme nebo nahrubo rozmixujeme na kaši
- Vodu svaříme s cukrem
- Kaši ze zázvoru nasypeme do láhve a zalijeme vroucí sladkou vodou
- Přidáme polovinu sáčku vinné živné soli a šťávu z obou citrónů
- Hrdlo převážeme plátýnkem nebo zakryjeme talířkem, necháme vychladnout na pokojovou teplotu
- Na závěr vlijeme kvasinky
- Láhev znovu zakryjeme a necháme na teplém místě
- Druhý až třetí den začne limonáda perlit, ochutnáme ji třeba brčkem
- Limonádu přelijeme do lahví a dáme vychladit, aby se cukr nepřeměnil na alkohol.
Jahodová limonáda
Limonádu je možné připravit i z měkčích jahod, kterých máte přebytek nebo se kterými už nemáte žádný jiný záměr. Je nejen osvěžující, ale také plná vitamínů a děti jistojistě nalákáte i na její krásně výraznou barvu. Osladila jsem ji opět svým oblíbeným agáve sirupem, který můžete nahradit podle chuti třeba medem nebo třtinovým cukrem.
Ingredience
- 400 g očištěných jahod
- 1 citron
- 6 lžic agáve sirupu
- 500 ml vody
- máta
- led
- plátky jahod
Do mixéru dáme jahody, 250 ml vody a agáve sirup. Vše společně rozmixuji a poté přes sítko přelijte do džbánku nebo velké sklenice. V mixéru pak ještě rozmixujte oloupaný a nakrájený citron s dalšími 250 ml vody. Také přelijte přes sítko k jahodám a vše společně zamíchám. Do sklenic pak dáme trochu ledu, lístky máty a jahody na plátky.
Bezinková limonáda
- 3 litry vody
- 15 květů bezinky
Dejte do lahve od okurek, na hrdlo dejte jen ubrousek či plátýnko a nechte louhovat 24 hodin při pokojové teplotě. Druhý den, zceďte květy a do šťávy přidejte 8 lžic třtinového cukru (ale podle chuti přidejte, či uberte). Pokud chcete opravdu sycenou limonádu, přidejte sušené droždí na špičku lžičky a nechte 24 hodin kvasit v uzavřené nádobě (pet lahev)při pokojové teplotě a potom vychlaďte. Kdo nechce bublinky, droždí nedává, může vychladit a podávat bezinkovou šťávu…zkrátí si tedy čekání o 24h.
Okurková limonáda
Jednoduchá příprava, osvěžující v létě.
Ingredience
- Okurku, pokud je BIO, nemusíte ji loupat.
- Vodu nebo sodu
Do džbánku nalijte litr a půl až dva litry vody. Omytou okurku nakrájejte na tenká kolečka a přidejte je do džbánku. Nechte aspoň půl hodiny stát, aby se okurka vylouhovala. Sceďte nebo důkladně rozmixujte a přidejte svou top ingredienci nebo jejich kombinaci. Limonádu podávejte vychlazenou.
Co můžete použít: pro tuto limonádu lze použít třtinový cukr nebo sirup z agáve, nebo špetku soli, lze přidat i růžovou himalájskou, která dodát limonádě spoustu minerálů! Bylinky: máta, bazalka, meduňka, stévie, dodají aroma a ještě více letní svěžesti.
- Jestli budete mixovat, zkuste přidat vodní meloun.
- Můžete louhovat i ve vodě z mladého kokosu.
Rozmarýnová limonáda
Potřebujeme
- 2 větvičky rozmarýnu
- 1/2 limetky
- lžíce panely
Rozmarýn omyjeme a spolu s oloupanou limetkou dáme ve vodě do lednice na pár hodin. Můžeme přidat trochu panely. Rozmarýn lze použít opakovaně, jakmile slijete limonádu, můžete znovu přidat vodu. Doporučujeme max. 3 dny uchovávání v lednici.