Těhotenství a péče o zuby: Úbytku vápníku se nebojte, nepodceňte ale prevenci

Kategorie: Zuby

Mojekrasa

Očekávání narození miminka je obdobím, které by si nastávající maminky měly především bez starostí užívat. Zkazky o tom, že těhotenství vždy negativně ovlivní zdraví zubů, mohou klid snadno narušit. Ve skutečnosti ale neplatí „1 těhotenství = 1 zub pryč“. Více než úbytek vápníku mohou nastávající maminky potrápit kazy a záněty vzniklé již před otěhotněním. Se správnou prevencí a zdravým životním stylem se ale není třeba obávat žádných katastrof.

Během nitroděložního vývoje plodu, provází těhotné ženy přirozené hormonální změny, kdy některé z nich mohou mít negativní vliv na organismus nastávajících maminek.

Promítnout se mohou mimo jiné do stavu její ústní dutiny. Zde je třeba zaprvé uvést, že vliv těhotenství na zdraví zubů těhotných žen nebyl vědecky prokázán. Stejně tak lékaři vyvracejí obecně rozšířený názor, že by gravidita způsobovala odvápňování chrupu. Pozornost ale více než kdy jindy zasluhují dásně.

V důsledku působení ženských hormonů totiž může docházet ke snadnějšímu pronikání škodlivin ze zubního plaku právě do dásní, kde podporují vypuknutí zánětlivého onemocnění. Zánět dásní, označovaný jako těhotenská gingivitida, postihuje přes 30 % nastávajících maminek. Stomatolog MUDr. David Kadlec ale zároveň dodává: „Z vlastní zkušenosti vím, že záleží na tom, jaký stav dutiny ústní a hygienické návyky žena před otěhotněním má. Při správné prevenci a péči zpravidla nedochází k žádnému radikálnímu zhoršení, které by na zubech zanechalo trvalé následky.“

V těhotenství je pro ústní dutinu nejkrizovější první trimestr. Nastávající maminky se často potýkají s nevolností, již provází zvracení a výkyvy hladiny pH. Kyselé žaludeční šťávy pak naleptávají zubní sklovinu a je třeba jejich působení neutralizovat. Ideálně zafunguje vypláchnutí úst po zvracení čistou vodou nebo i mlékem. „S čistěním kartáčkem je však vhodné chvíli vyčkat, protože naleptaný povrch zubu je proti němu v tu chvíli méně odolný a mohlo by dojít k jeho poškození. Zpravidla během 5 až 15 minut se účinkem slin pH částečně zvýší a tím se i zlepší odolnost povrchu zubů,“ upozorňuje MUDr. Kadlec.

Vyplatí se také vybrat vhodnou zubní pastu. Řešení pro péči v těhotenství nabízí zubní pasty Zendium, které díky unikátní kombinaci enzymů a proteinů, pomáhají podporovat přirozenou obranyschopnost dutiny ústní a poskytují více síly v boji  proti příčinám vzniku dentálních problémů. Navíc obsahují fluorid, který rovněž pomáhá v prevenci zubního kazu. Zubní pasty Zendium mají jemné složení, a proto jsou vhodné i pro citlivá ústa či osoby trpícími aftami. Díky jemné příchuti a decentní vůni budou vyhovovat i citlivému čichu a chuti nastávajících maminek.

Důležité při péči o dutinu ústní, je především nerezignovat. MUDr. David Kadlec doplňuje: „Základem správné péče během těhotenství je čištění zubů alespoň jednou, ale ideálně dvakrát denně doplněné o používání mezizubních kartáčků. V průběhu těhotenství by nastávající maminky rovněž měly dvakrát navštívit svého stomatologa a dentální hygienistku v rámci preventivních prohlídek.“

Fotografie

Komentáře