Tipy a triky pro pěkné oči

Kategorie: Make-up a líčení

Mojekrasa

Tak jako se neustále mění trendy v líčení, přibývají i další a další výrobky, které se mají o oči a jejich okolí postarat, zkrášlit je a … omladit. Oko je přece do duše okno a kdo stojí o stárnoucí duši?

Umíte si představit líčení očí bez řasenky? Asi těžko. A co péči o dokonalý vzhled partie okolo očí bez očního krému? To už je jiná, kolik procent žen řekne ano? Bude to sotva polovina! Takže je co dohánět. Dojem z hlubokého pohledu očí totiž tvoří nejen jejich tvar, hustota řas, obočí, ale i ošetřená pleť okolo nich, pokud možno bez vrásek, váčků a kruhů.

Nezanedbávejte oční okolí

Pleť okolo očí je velice tenká a bohužel i hodně citlivá. To může být postupem času problém. Reaguje na únavu, ponocování, nedostatek čerstvého vzduchu a hydratace, nesnese se s každou kosmetikou a velký problém můžou způsobit řasenky, stejně jako oční krémy.

Co naše oči potřebují:

Odličování. Nezbytný krok, který odstraní všechny zbytky dekorativní kosmetiky, prach a nečistotu, aby mohla pleť dýchat a regenerovat. Postupovat je potřeba samozřejmě šetrně, žádné drhnutí a vytahování kůže. Pak by měla ještě následovat jemná masáž očního okolí, postupuje se z horního víčka k vnějšímu koutku a pak dolů směrem k vnitřními koutku.

Krémy a séra. Jemná kůže okolo očí snadno a rychle stárne, po třicítce si vyberte už raději speciální oční krémy a séra. Orientovat se je nejlepší podle pocitu komfortu, když jedna značka nevyhovuje, dá se vyzkoušet další – než najdeme ten pravý produkt. A jen drobnost: krémy i séra by neměly nikdy přijít na pohyblivé víčko, bývá to příčina otoků a podráždění.

Kosmetické ošetření. Zahrnuje péči, která oddálí stárnutí kůže, doplní hydrataci a prokrvuje. Ošetření se dá nasměrovat i na váčky a kruhy pod očima. Stejně tak si kosmetička šetrně poradí i s ucpanými póry a míliemi (drobné mastné hrbolky na kůži), které se okolo očních koutků a pod očima někdy objevují.

Velikost očí si v katalogu nevyberete

Některé věci jsou od narození dané, taková Audrey Hepburn měla prostě štěstí. Ale i malé oči se dají líčením hodně vylepšit. Kdo si neví rady, může si nechat poradit od vizážistky a pak zkoušet v praxi.

Malé oči – zvětší se použitím světlých barev líčení, zvýrazní je i světlá tužka na vnitřním okraji víček. Zapomeňte na tmavé stíny a oční linky! Zkuste zúžit a vytvarovat obočí.

Vystupující oči – efekt zmírní výrazné kontury tužkou, nanesené hlavně na vnitřní okraj spodních víček. Na horní víčka pak použijte tmavší kouřové stíny.

Drobné vrásky – maskují se matnými stíny, třpytivé je spíš zdůrazní. Používejte raději neutrální barvy (hnědá, béžová, šedá) než výrazné a hodně barevné.

Pokles kůže a celkové vadnutí – oči mají smutný výraz. Nelíčí se spodní víčka, ale jen horní. Užitečné jsou stíny nanesené směrem k vnějšímu okraji obočí. Vnější koutek oka se pomocí oční linky může lehce zvednout směrem nahoru.

Zarudlé oči – bývá to důsledek nadměrného namáhání zraku. Opticky pomůže aplikace světlé tužky na vnitřní okraj dolních víček. Pozor, černá tužka zarudnutí jen zvýrazní!. Maskování usnadní béžové, transparentní či kouřově šedé stíny, nevhodné jsou barvy laděné do červena a růžova. Dlouhodobější problémy si říkají o návštěvu očního lékaře. Je docela možné, že nastal čas pro brýle nebo i pro zásah plastického chirurga. Únavu očí totiž mohou způsobovat i kožní nadbytky na víčkách.

Kde je pohled něžné laně?

Čas se nedá zastavit, a i když péče o oční okolí bude na jedničku, dříve nebo později začne kůže na víčkách a pod očima vypadat, jako když je majitelce trochu velká. Pohyblivé víčko klesá a omezuje se jeho pohyb. Únava vyvolává potřebu mhouřit a přivírat oči, což vrásky ještě prohlubuje. Z krásného pohledu něžné laně mnoho nezbývá.

Únava a vyčerpání. Projeví se nejčastěji právě v okolí očí. Horní víčko klesá a pod očima se projevují první náznaky váčků. Zpočátku vše napraví svépomoc – chladné obklady, led, vychlazené kovové lžičky.

Příliš mnoho kůže a váčky. V takovém případě je hledání pomoci v kosmetice zbytečné. Pomůže zásadní krok, úprava očních víček. Efekt je jednoznačný, někdy lékař odstraní z víček i jeden až dva centimetry kůže, zlikvidují se tak i váčky pod očima. Vypnutí kůže a odstranění váčků omladí každou ženu o řadu let. Operace se samozřejmě neobejde bez řezu a jizev. Řez se u dolních víček vede těsně pod řasami a u horních kopíruje přirozenou ohybovou rýhu. Již několik dní po operaci je její výsledek viditelný a jizvy rychle blednou.

Mračivka. Výrazné omlazení a projasnění pohledu zajistí i zásah daleko méně radikální. Už okolo třicítky se mezi obočím začne některým ženám tvořit hluboká mračivá vráska. Jestliže se ale s pomocí zásahu korektivního dermatologa a výplně „vygumuje“, obličej omládne o řadu let a výrazně se rozveselí.

A ještě něco o řasách a obočí

Dobře nalíčené řasy ovlivní výsledný vzhled – a to opravdu výrazně. Řasenku má dnes k dispozici snad každá žena, jen je někdy otázka, zda s její pomocí časy zahustit, prodloužit nebo zvýraznit. Nejspíš chceme všechno.

Řídké nebo světlé řasy. Několika tahy se nenápadné chomáčky chloupků obarví na tmavší odstín – pozor, řasenka nemusí být jen černočerná. Někdy je efekt příjemnější (zejména u blondýn) s řasenkou hnědou.

Krátké řasy. Speciální séra na podporu růstu řas dokážou během několika týdnů téměř zázraky. Aplikace vyžaduje pečlivost a pravidelnost, výsledek ale stojí za to.

Efektní řasy. Zatímco jednolitým nalepovacím řasám už téměř odzvonilo, zahuštění jednotlivými svazečky umělých řas je stále oblíbenější. Po aplikaci ale vyžadují citlivý přístup: žádné drhnutí ručníkem, spaní na břiše nebo potápěcí brýle. Jinak je budete sbírat z polštáře.

Tvarování obočí. Trendy se střídají, a i když je nyní v módě spíše přirozenost, zkrotit některé přerůstající chloupky je nutné vždy. Tvarování vyžaduje opatrnost. Zatímco některé chloupky „mimo řadu“ rostou, ať se s nimi děje cokoliv, ty nechtěně vytržené nedorostou už třeba nikdy. A snad už samozřejmá zásada: úpravy provádějte vždy před velkým zrcadlem, kde jsou vidět obě oči. Spolupráce s kapesním zrcátkem může vykouzlit každé obočí v trochu jiném úhlu a výšce.

Milana Šimáčková

Komentáře