Znáte Shiatsu masáž?

Kategorie: Relax a wellness

Mojekrasa

Nabzíme Vám stručný a přimočarý průvodce světem Shiatsu masáže.

Shiatsu masáž léčí běžné psychické a fyzické potíže stimulováním akupunktruních bodů. Zastánci věří, že léčí nemoci jako deprese, úzkost, nevolnost, tuhost, bolest hlavy, artritidu nebo natažené svaly. Tento japonský ekvivalent čínské metody akupresury pochází z japonských slov „shi“ a „atsu“, což znamená „tlak prstem“.

Shiatsu masáž, někdy nazývaná Zen shiatsu, spojuje duchovní, filosofické a medicínské aspekty těla. Podle západních masážních technik energie, qi nebo chi, cirkuluje po kanálech, nazývaných meridiány. Volně tekoucí chi přináší čerstvou, silnou energii a odnáší spotřebovanou energii spolu s toxiny. Negativní vlivy naruší naši přirozenou rovnováhu yin a yang a zablokují proudění energie. Blokovaná nebo odvrácená chi musí být vyčištěna a znovu zavedena.

Na problémy jako nespavost, trávicí potíže, oteklé klouby, bolesti hlavy, nebo deprese se dívá jako na symptomy buď hyperaktivní nebo nevýkonné chi. Masér při shiatsu nejdříve stanoví diagnózu. Zhodnotí, kde proudí chi zdravě a kde může být tok ucpaný. Zeptá se Vás, jestli máte nějaké specifické potíže, a pak lehce masíruje, aby zjistil, které akupresůrní body jsou ztuhlé nebo tvrdé. Tyto body leží přibližně vedle 14 meridiánů po celé délce vašeho těla.

Jakmile diagnostikuje problémové oblasti, masér na ně jemně, ale pevně zatlačí prostřednictvím prstů, kolen, palců, dlaní, chodidel a loktů. Dva meridány jsou centrální, vedou chi přes Váš trup: Vládce po zádech a Koncepce sestupně ze předu.12 ostatních meridiánů se vyskytuje v zrcadlovém rozložení v symetrických půlkách těla. Ty nejenom kontrolují orgány, ale jsou přímo spojeny s jejich funkcí a symbolikou. Tyto meridiány se nazývají: žaludek, tenké a tlusté střevo, slezina/pankreas, játra, žlučník, ledvina, močový měchýř, srdce, plíce, pohlaví, a tři zářiče.

Na návštěvu maséra Shiatsu masáže si oblečte tenké, volné, pohodlné oblečení, např. z bavlny nebo lnu. Očekávejte, že budete rovně ležet na zemi, na obroubené nebo lehké japonské matraci. Buďte připraveni říct masérovi, na čem byste chtěli, aby zapracoval. Pokud máte bolesti hlavy, pokuste si zapamatovat jestli se vyskytují po ránu, po snězení kořeněných jídel, když dlouho čtete, nebo při energickém cvičení. Důležité je, abyste informovali maséra o všem, i o každém medicínském ošetření, které Vám bylo provedeno.

Většina lidí si vychutná Shiatsu masáž stejně, jak si vychutnává hloubkovou vazivovou masáž. Očekávejte však malé rozdíly. Shiatsu zahrnuje hluboké dýchání, otáčení a natahování kloubů a tlačení na akupunkturní body. Když jsou tyto body stimulovány, lidé to popisují jako něco jemného, lechtajícího, intenzivního, někdy i trochu nepříjemného. Po masáži se možná budete cítit zvláštně, ale ne bolestivě, jako při masáži svalového tkaniva. Mnozí věří, že Shiatsu je jak preventivní, tak léčivá, takže když je prováděná pravidelně spolu se strečinkem, cvičením a zdravou dietou, může zlepšit zdravotní stav.

Provozuje někdo Shiatsu masáž ve Vašem okolí?

Komentáře